RODITELJI, PAŽNJA: Privatni vrtići smanjuju ogromne liste čekanja
Foto: Shutterstock

Upis traje od 7. do 18. maja

RODITELJI, PAŽNJA: Privatni vrtići smanjuju ogromne liste čekanja

Društvo -

Prošle godine za 10.000 dece nije bilo mesta, a sad je broj spao na 3.500, čemu je umnogome doprineo sistem subvencionisanog boravka u obdaništima

Trka za smeštaj u vrtićima pogotovo važi za Beograd, gde se odavno prilikom upisa dece traži mesto više. Ove godine konkurs traje od 7. do 18. maja.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak za Kurir kaže da je manja lista čekanja za upis u obdaništa prioritet, a sistem subvencionisanja boravka u privatnim vrtićima dao je odlične rezultate.

Važna saradnja

- Sve vreme, u fokusu ovog projekta su roditelji, a rast privatnog sektora u oblasti predškolskog obrazovanja bio je domino efekat ove odluke. Taj porast je dao pozitivne ekonomske rezultate, budući da je otvorio nova radna mesta i dao više posla ovom sektoru - izjavio je Gak.

Podaci sekretarijata pokazuju da je lista čekanja sa oko 10.000 dece, koliko ih je bilo pre prošlogodišnjeg konkursa, tokom godine opala na oko 3.500 dece koja su na čekanju za mesto u vrtiću.

- To smo uspeli proširivanjem postojećih kapaciteta u državnim vrtićima, otvaranjem novih mesta, ali je i veliku ulogu imala saradnja sa privatnim vrtićima - naglasio je Gak.

foto: Privatna Arhiva

Kreativnost

Ne samo što Grad Beograd iz godine u godinu proširuje obim subvencionisanih boravaka već se i broj privatnih vrtića sve više povećava. „Kraljevstvo Narnija“ je jedan od poslednjih koje je početkom godine dobilo licencu i deo je sistema ovih subvencija. Direktorka i pedagog te ustanove Aleksandra Nikitović kaže da primenjuju koncept u kojem se kod deteta podstiče istraživačka aktivnost.

- Naš vrtić u fokus stavlja dete, njegove potrebe i neguje njegovu slobodu izbora, koji podstiče istraživački duh i različita interesovanja, bavi se razvojem praktičnih veština i povrh svega osnažuje dete za samostalno i kreativno rešavanje problema sa kojima se svakodnevno susreće. Pritom se ne zanemaruje razvoj odgovornosti i spremnosti za učenje - ispričala je direktorka:

- Sportska radionica, muzički projekti, školica plivanja ili engleskog i ostalo iz našeg programa u sklopu su cene. Nema skrivenih troškova.

Prikupite na vreme

POTREBNA DOKUMENTACIJA

izvod iz matične knjige rođenih za dete koje se upisuje, kao i izvod za svu decu u porodici

potvrda doma zdravlja da je dete sposobno za boravak u kolektivu

za zaposlene roditelje - potvrda iz Fonda PIO o upisanom radnom stažu (privatne i državne firme) za oba roditelja deteta za koje se podnosi zahtev za upis

za roditelje studente - potvrda o studiranju za tekuću školsku godinu

za nezaposlene roditelje - izvod iz Nacionalne službe za zapošljavanje

za samohrane roditelje - foto-kopija presude o razvodu braka, rešenje o samostalnom vršenju roditeljskog prava, izvod iz matične knjige rođenih za decu neutvrđenog očinstva ili izvod iz matične knjige umrlih za drugog roditelja

foto: Marina Lopičić

Slavko Gak

BEOGRAD RODITELJIMA REFUNDIRAO 3,8 MILIJARDI

Grad Beograd trenutno subvencioniše boravak 13.268 dece u 264 objekta vrtića i taj broj svakog dana raste.

- Prošle godine Grad je roditeljima koji su ušli u sistem subvencija refundirao 2,08 milijardi dinara. Od 2015, od kada postoji ova odluka Grada, refundacije premašuju iznos od 3,8 milijardi dinara. Ovo je bio način da se brzo pomogne roditeljima da što veći broj dece bude obuhvaćen predškolskim obrazovanjem, a svakodnevni rast interesovanja potvrđuje da je to bila dobra odluka Grada - navodi Slavko Gak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track