Najnovije vesti

Vasiljević: Nova radna grupa za medijsku startegiju
Foto: Zorana Jevtić

posle konsultacija Vučić - Brnabić

Vasiljević: Nova radna grupa za medijsku startegiju

Društvo

BEOGRAD - Izrada medijske strategije je zaustavljena posle konsultacija predsednika Republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, izjavila je danas savetnica predsednika za medije Suzana Vasiljević.

Ona je rekla da je predsednik Vučić predložio da se OEBS uključi u izradu medijske strategije, kao i da se sa njima razgovara o tome šta treba uraditi da se mediji osećaju slobodnije u Srbiji.

"Mislim da bi bilo korisno da napravimo novu radnu grupu za izradu startegije u koju bi trebalo da budu uključeni svi relevatni predstavnici domaćih međunarodnih strukovnih udruženja i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom medija i slobode medija", rekla je Vasiljević na sednici Nacionalnog konventa.

Vasiljević je rekla da je osnovna poruka da država želi da se povuče iz medija i

da ne želi veće učesće u medijima.

''To je bio i osnovni razlog za zaustavljanje medijske strategije zato što su se pojavili razni komentari i dobili smo kritike od strane međunarodnih organizacija i domaćih stručnjaka'' rekla je Vasiljević i dodala da nije sigurna koliko su svi imali uvid u strategiju.

Ona smatra da su i predsednica vlade Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić želeli da daju više vremena Ministarstvu kulture, nevladinom sektoru, kao i predstavnicima strukovnih udruženja da se vidi šta je u strategiji dobro, a šta treba menjati.

''Mislim da će na konsultacijama sa predsednikom Srbije, predsednicom vlade i ministrom kulture biti izložen plan na koji način ćemo dalje raditi na tome, ali u svakom slučaju to će biti uz vehe učešće institucija, civilnog sektora i međunarodnih strukovnih udruženja'', istakla je Vasiljević.

Ona je navela da je važno da se čuje glas stručnjaka i profesionalnih udruženja, te dodala da očekuje predloge nevladinih organizacija.

"Predsednik je posle kraće konsultacije sa predsednicom vlade zaintresovan da započne proces strateškog kreiranja politike, koji će omogućiti inkluzivnost i otvorenost procesa", rekla je Vasiljević.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije bi trebalo da predloži kako i na koji nacin da dođemo do najboljeg rezultata.

"To uključenje treba da bude na bazi ozbiljnih analiza, studija i najbolje prakse, ali uz uvažavanje činjenica na kom nivou je naša poltiička kultura. Sve zahteva vreme. U pitanju je proces, jer ovo sve dosta dugo traje. Ovo nije priča koja traje četiri godine već mnogo duže", rekla je Vasiljević.

Navodeći da mnogo toga treba da se promeni iz nasleđene prakse, Vasiljević je kazala da je važno da postoji svest o problemu koji mi možda različito vidimo uz međusobno uvažavanje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...