PENZIONERI SREĆNI: Tražimo penzije veće za 20 odsto! To su nam uzeli 2014!
Foto: Kurir

Reakcije nakon predloga MMF

PENZIONERI SREĆNI: Tražimo penzije veće za 20 odsto! To su nam uzeli 2014!

Društvo -

Međunarodni monetarni fond ukazao Vladi Srbije da ukine Zakon o privremenom umanjenju penzija, pošto su javne finansije stabilne, što je obradovalo najstarije građane

Međunarodni monetarni fond predložio je Vladi Srbije da ukine Zakon o privremenom umanjenju penzija, pošto su javne finansije stabilne, što su penzioneri dočekali s velikim oduševljenjem.

Dok finansijski stručnjaci smatraju da to neće značiti povratak smanjenog procenta, najstariji građani očekuju da im primanja budu uvećana upravo za onoliko za koliko su im 2014. umanjena, odnosno oko 20 odsto.

Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije, ističe da pozdravljaju predlog MMF. - Mi na tome insistiramo već duže vreme i poslali smo pismo premijerki Ani Brnabić sa zahtevom da nas primi da razgovaramo o toj temi. Ona nas je obavestila da je to prosledila ministru Zoranu Đorđeviću, koji mi je obećao da ćemo se uskoro sastati. Na tom sastanku insistiraćemo da se prestane s umanjenjem penzija i tražićemo da se do početka jula penzije počnu usklađivati dva puta godišnje. Mi od 2012, kada je suspendovan član 80 Zakona o PIO fondu, nemamo redovno usklađivanje penzija - naglašava Perić.

Stojan Stamenković, koordinator biltena MAT, ističe da ne zna zašto Vlada čeka sa ukidanjem privremenog umanjenja penzija, pošto je njegov cilj bilo smanjenje budžetskog deficita, a budžet je sada u suficitu. - Nije veliki broj penzionera kojima je skinuto oko 20 odsto i odnosi među penzijama trebalo bi da se vrate na staro. U aranžmanu sa MMF bilo je dogovoreno smanjenje deficita u budžetu na razuman nivo, a ne suficit. Održavanje tog suficita nije suviše pametna stvar. Ne može se potiskivati potrošnja i očekivati rast. Imate velike delove industrijske proizvodnje koji rade za potrošnju, ali ne i za investicije. Drugo, penzioni sistem je narušen zbog fiskalne stabilizacije, ali sada imate suficit u budžetu - kaže Stamenković.

foto: fonet-nenad-djordjevic

On dodaje da očekuje da se, kada se Zakon o privremenom umanjenju penzija ukine, penzionerima penzije povećaju za onoliko za koliko su im umanjenje jer bi, u suprotnom, zakon još delovao.

Vladimir Vučković

Povećanje penzija i plata za pet odsto u 2019. Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, ističe da osnovni razlog za važenje Zakona o privremenom umanjenju penzija, a to je opasnost od fiskalne krize, više ne postoji. - Krajnje je vreme da se ukine taj zakon i da se novim zakonom o penzijama uspostave trajni odnosi između penzija. Sistem ne treba da zavisi od privremenog umanjenja, nego da se nađe trajno rešenje za budući nivo penzija. Penzije su ove godine već povećane, a za sledeću nivo plata i penzija može u proseku da raste za oko pet odsto, jer bi to bilo fiskalno održivo i odgovorno i ne bi narušilo stabilnost finansija.

foto: beta-nenad-petrovic

ČINJENICE

- U oktobru 2014. sve penzije koje su bile veće od 25.000 dinara smanjene su 22 i 25 odsto - 11% je učešće penzija u BDP - 13,8% bilo je učešće penzija u BDP pre smanjenja - 3 godine javne finansije su stabilne

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto:Shutter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja