POGLEDAJTE SPISAK OPASNIH IGRICA! Deca od video-igara mogu čak i da polude! KRIZIRAJU KAO NARKOMANI
Foto: Shutterstock

Stravično: Lekari upozoravaju na opasnost

POGLEDAJTE SPISAK OPASNIH IGRICA! Deca od video-igara mogu čak i da polude! KRIZIRAJU KAO NARKOMANI

Društvo -

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) klasifikovala je zavisnost od video-igrica kao vrstu bolesti i to će zvanično objaviti sredinom ove godine. Ova klasifikacija je još jedan pokazatelj da lekari, a posebno stručnjaci za mentalno zdravlje, to stanje sve više prepoznaju kao poremećaj.

To je alarm za roditelje da obrate pažnju - "navučenost" na igrice i internet može biti kobna po dete, upozoravaju sagovornici Kurira. Oni tvrde da igranje igrica može da izazove jednaku zavisnost kao i upotreba heroina i ostalih narkotika.

- Ranije su pomoć tražili gejmeri od 16 do 26 godina, a danas su to deca koja idu u osnovnu školu, pa i u niže razrede. Ranije se zavisnost od igrica karakterisala kao muški problem, dok je sada procenat dečaka i devojčica koji od ovoga pate izjednačen, jer svi oni pripadaju generaciji koja raste sa internetom i telefon ne ispušta iz ruku - objašnjava za Kurir Milan Radovanović, defektolog iz savetovališta Entera:

- Kockara ili narkomana je mnogo lakše lečiti nego zavisnika od igrica i interneta.

BROJKE

  • 5 godina ima najmlađe dete u Srbiji koje je zavisno od igrica
  • 48 sati neka deca provedu igrajući igrice i za to vreme ne jedu ništa

Psihijatar dr Ivica Mladenović ističe da su roditelji krivi za ovu situaciju, jer nemaju dovoljno vremena za svoju decu i odmalena im daju mobilne telefone, te da jedino rešenje ovog problema leži u porodici.

- Svakodnevno dobijam pozive roditelja čija su deca zavisna od interneta i igrica, čak sam imao i ekstremne slučajeve dece od pet, šest godina. Ukoliko ih odvojite od toga, oni se ponašaju slično kao narkomani u krizi. Razdražljivi su, napeti, ne sarađuju, pate od nesanice, a dolazimo i do frapantne činjenice da ti mladi zavisnici odbijaju da idu u školu.

foto: Printscreen

Dr Mladenović naglašava da roditelji često prave grešku jer nakon negodovanja deteta zbog oduzimanja telefona, kompjutera i tableta, ta tehnička sredstva ipak vrate deci:

- Njihova zavisnost dolazi do nivoa da im se tresu ruke, a čak su i životno ugroženi jer provode po 48 sati na internetu, ne unose hranu, tečnost, često zbog toga završavaju na Urgentnom. Vrlo je teško lečiti zavisnost od igrica.

Posledice koje se mogu javiti su razne, od telesnih, kad im je zaista život ugrožen, preko poremećaja identiteta, depresije, histerije, vrištanja, plača, poremećaja ponašanja i ličnosti, do agresije i razdražljivosti. Jedan procenat njih, na sreću vrlo mali, može da sklizne i u ludilo i psihozu!

foto: Printscreen
foto: Printscreen
foto: Printscreen

ČINJENICE

SIMPTOMI I POSLEDICE

- nesanica - razdražljivost - agresija - neunošenje dovoljno hrane i tečnosti - napuštanje škole - poremećaj identiteta - depresija - poremećaj ponašanja - problem u odnosima sa drugim ljudima - plač - histerija - ludilo i psihoza

(Kurir.rs/Mina Branković/Foto: Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kako zaštititi decu od “Plavog kita”?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track