Mejkers spejs, radionica 21. veka i u Srbiji
Foto: Promo

Mejkers spejs, radionica 21. veka i u Srbiji

Društvo -

Mejkers spejs laboratorija za sve kreativce na raspolaganju je svim studentima, naučnicima, inovatorima, umetnicima, zanatlijama koji svoje ideje mogu da pretoče u realnost. Ovaj jedinstveni prostor nalazi se u Centru za promociju nauke u Beogradu, i korisnicima omogućava da besplatno koriste materijale uz savete stručnjaka sa kojima mogu da razvijaju svoje projekte – od ideje do gotovih prototipa. Kompanija NIS podržala je ovaj projekat u okviru svog programa društveno odgovornog poslovanja „Zajednici zajedno“. O tome šta ovaj prostor nudi sugrađanima i na koji način može da se koristi, govore Milan Vesić, stručni demonstrator u Mejkers spejsu, i dr Tanja Adnađević, koordinator projekta.

foto: Promo

„Mejkers spejs je besplatna naučno-zanatska laboratorija u kojoj članovi imaju na raspolaganju tehnički materijal, alate, radni prostor, računare, stručnu pomoć i savete kolega. Ova naučna laboratorija namenjena je čitavoj zajednici, odnosno svima koji su otvoreni za ideje: deci, odraslima, preduzetnicima, umetnicima, kreativcima, inovatorima, naučnicima. To je mesto koje budi inspiraciju i omogućava umrežavanje, deljenje iskustva i korišćenje znanja“, navodi dr Tanja Adnađević, koordinator projekta, uz napomenu da je ideja ove laboratorije da se prikaže drugačiji tip učenja. „U najširem značenju, Mejkers spejs je radni prostor u kome se nešto pravi. Svaki Mejkers spejs ima svoj lični pečat – naš nosi u sebi kontinuiranu edukaciju iz oblasti STEM disciplina (science, technology, engineering, math). U neku ruku, on je inkubator znanja i tehnologija za 21. vek“, pojašnjava koordinatorka projekta. „U svetu postoji čitav niz različitih mejkers prostora oko kojih je organizovana široka zajednica inovatora, izumitelja i ‘uradi sam’ entuzijasta. Engleski naziv smo preuzeli jer je zajednica mejkera globalno zastupljena među ljudima koji se bave različitim oblastima, tako da je ovo naš doprinos priključivanju toj zajednici“, dodaje Tanja Adnađević .

Milan Vesić, stručni demonstrator u Mejkers spejsu, objašnjava na koji način ova naučna učionica funkcioniše. „U Mejkers spejsu nema zvaničnih mentora. To je mreža početnika i iskusnih mejkera koji zajedno doprinose razvoju neke ideje“, pojašnjava Vesić, i navodi koji su to najatraktivniji projekti do sada realizovani u ovom prostoru. „Trenutno najatraktivniji projekat u ovoj radionici je Mehanička ruka za sklapanje Rubikove kocke, koja je programirana na Arduinu. Svakako ne smemo zaboraviti i zanemariti druge projekte na kojima se radi u Mejkersu, ali koji tek čekaju svoju finalnu realizaciju, jer su autori još na obuci“, kaže Vesić i dodaje da je kurs Arduino programiranja, koji se odvija jednom nedeljno u popodnevnim časovima, veoma posećen, kao i rad na 3D štampačima.

foto: Promo

Od kada je javnosti predstavljen, interesovanje za ovaj prostor i radionice koje se tu odvijaju u prestonici raste. U Centru za promociju nauke ističu da su dosad realizovane radionice na razne teme, poput arhitekture XX i XXI veka, gde su posetioci mogli da nauče osnove pravljenja maketa raznih objekata, a započeti su i projekti u oblasti obnovljivih izvora energije. Održavaju se radionice namenjene predškolskom uzrastu, kao i radionice za decu i roditelje. U Mejkersu najavljuju da će u narednom periodu biti realizovane nove radionice sa raznovrsnim temama, i da im je cilj da pristup ovakvim sadržajima omoguće i stanovnicima manjih mesta. Postojanjem ovakvih prostora u našoj zemlji i njihova šira primena mogu zasigurno doprineti širenju digitalne pismenosti i promociji nauke, što u današnje vreme predstavlja jedan od osnovnih principa modernog društva.

Mejkers spejs otvoren je početkom ove godine u prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, što govori o samom značaju ove savremene učionice za primenu praktičnih znanja.

( Promo tekst - Foto: Promo )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track