Damir Okanović: Tehnički pregled će biti mnogo ozbiljniji
Foto: Dragana Udovičić

Direktor komiteta za bezbednost saobraćaja o novim propisima

Damir Okanović: Tehnički pregled će biti mnogo ozbiljniji

Društvo -

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović rekao je za Kurir da je učinjen veliki iskorak u cilju ispravnosti vozila i bezbednosti time što tehnički pregled više neće moći da se izbegava

- Tehnički pregled će biti ozbiljniji i više neće moći da se registruju kola koja nisu ni videla pregled, što je veoma dobro. Možda bi u ovom trenutku bio i preveliki korak da se uvede i šestomesečni tehnički pregled, i sa te strane mi je razumljiv stav ministra policije. Moj lični stava je da se svakako već pravi značajni napredak - rekao je Okanović.

U Srbiji ipak neće biti uveden dodatni, drugi tehnički pregled za vozila starija od 15 godina i ta odredba novog pravilnika, koji stupa na snagu 5. jula, neće se primenjivati, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. To znači da je država odustala od novih nameta na stara vozila, koji su poslednjih dana naljutili vozače u Srbiji. - Zakonskim odredbama iz 2009. predviđeno da tehnički pregledi budu na šest meseci za vozila starija od 15 godina, ali ova odredba neće biti primenjivana i ići ćemo na izmene tog zakona. Niko ne treba da se plaši. Tehnički će biti na godinu dana, kako je bilo do sada - izjavio je Stefanović.

On je rekao i da je postignut "impresivan napredak" otkako je u aprilu izmenjen Zakon o saobraćaju. - Do 15. maja prošle godine imali smo 61 poginulog u saobraćajnim nesrećama, a danas imamo 35 poginulih, što je znatan napredak - kaže Stefanović.

Minimalna cena tehničkog pregleda neće biti 3.000 dinara, kako se prethodnih dana spekulisalo u javnosti, već će biti kao i dosad - između 1.000 i 1.500 dinara. Ipak, ukidanje šestomesečnih tehničkih pregleda ne znači da testiranje vozila neće biti strože. Pregled će biti znatno detaljniji i duži, za putnička vozila trajaće 30 minuta, a neće se tolerisati ni najmanji kvar na upravljačkom i kočionom sistemu i dubinska korozija. Takođe, svako pregledano vozilo moraće da ima pet fotografija: sve četiri strane vozila i brzinometar.

Dužina trajanja pregleda: motocikl, trocikl 15 minuta traktor 20 minuta putnički automobil, kombi (do 3,5 tona) 30 minuta vozila sa hidrauličnim mehanizmom uređaja za zaustavljanje 35 minuta vozila preko 3,5 tona 45 minuta

Kurir.rs/J.Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track