SVEČANOST U NOVOM SADU: Otvoren 85. međunarodni sajam poljoprivrede (FOTO)
Foto: Tanjug/Rade Prelić

1.500 izlagača iz 30 zemalja

SVEČANOST U NOVOM SADU: Otvoren 85. međunarodni sajam poljoprivrede (FOTO)

Srbija -

NOVI SAD - Međunarodni sajam poljoprivrede, 85. po redu, otvoren je danas u Novom Sadu gde će do 21. maja nastupiti 1.500 izlagača iz 30 zemalja i biti predstavljeni proizvodi i usluge u oblasti poljoprivrede iz 60 zemalja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvorio je sajam i naveo da je ovogodišnji partner sajma Francuska koja je i najveća poljoprivedna sila u Evropi.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Srce mi je puno jer sam dolazeći ka Novom Sadu video njive sa leve i desne strane i da će ova godina biti rodna. Meni je srce puno jer sam čuo da su se poljoprivrednici borili za mesto na sajmu, rekao je ministar na otvaranju sajma.

On je naglasio da je došlo vreme da se posle finansijske stabilnosti sredi i poljoprivredni sektor i izrazio zadovoljstvo jer je, kaže, čuo da se traži njiva više.

Nedimović se osvrnuo na dosadašnje rezulate u poljoprivredi i naveo da se za IPARD projekat Ministarstva poljoprivrede prijavilo više od 500 aplikacija, te podsetio i nedavnu kupovinu IMT-a od strane indijskog giganta ''Tafe''.

foto: Tanjug/Rade Prelić

''IPARD, IMT i novosadski Sajam poljoprivrede su simboli srpske poljoprivrede. Želim da sajam još više raste kako bi srpska poljoprivreda rasla'', istakao je ministar.

Prema njegovim rečima poljoprivredu moramo da sačuvamo zbog naše dece i da im ostavimo bolju Srbiju. Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni pozdravio je privrednike na otvaranju sajma i pozvao ih da posete francuski paviljon na kojem će se predstaviti 10 francuskih izlagača sa svojim proizvodima i uslugama, od poljoprivredne mehanizacije do semena i stočne hrane.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Mondoloni je pozvao posetioce sajma da 17. maja prisustvuju seminaru francuskih stručnjaka iz oblasti poljoprivrede. ''Francuska vidi Srbiju kao glavnog partnera na zapadnom Balkanu, ali i kao centar stabilnosti u regionu i zato želimo da jos vise sarađuemo u svim oblastima'', poručio je ambasador.

On je rekao da je prvi put na sajmu i izrazio zadovoljstvo što prišutvuje jednom od najznačajnijih sajmova u regionu na kojem učestvuje 1500 izlagača.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević istakao je da, iako je Fransucka ovogodišnji partner, Srbija nema dovoljnu spoljno trgovinsku razmenu sa tom zemljom i naglasio da je ovaj sajam prilika da se to promeni.

On je dodao da će Srbija tu priliku imati i sa delegacijama iz drugih zemalja poput Ujedinjenih arapskih emirata sa kojima je Srbija danas potpisala Meomorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede, stočarstva i bezbednosti hrane.

foto: Tanjug/Rade Prelić

''Dve bitne stvari za razvoj poljoprivrede jesu ulaganje i udruživanje malih i srednjih gazdinstava, kao i primena novih tehnologija kako bismo bili konkurentniji na evorpskim tržištima'', ocenio je Radojević.

On se osvrnuo i na problem koji izazivaju klimatske promene, poput suše, i istakao da u Vojvodini postoji 38 projekata za navodnjavanje za 120.000 hektara zemlje.

Nakon otvaranja sajma ministar, ambadasori i predstavnici gradske i pokrajinske vlasti obišli su štandove izlaggaca, među kojima je i štand ''Dunav osiguranja'', i informisali se o proizvodima i uslugama koje nude.

Na sajmu će biti održana izložba poljoprivredne mehanizacije i nacionalna izložba stoke u organizaciji Ministarstva poljoprivrede koje će podržati i izložbu ''Kvalitet više'' na kojoj će se predstaviti proizvodi sa dodatom vrednošću, organski proizvodi i proizvodi sa oznakama geografskog porekla.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track