PODACI KOMESARIJATA ZA IZBEGLICE: U Srbiji najviše izbeglica iz Avganistana, najmanje iz Sirije
Foto: Fonet/AP

SITUACIJA SE PAŽLJIVO PRATI

PODACI KOMESARIJATA ZA IZBEGLICE: U Srbiji najviše izbeglica iz Avganistana, najmanje iz Sirije

Društvo -

VRANJE - U četiri prihvatna centra u Pčinjskom okrugu - u Preševu, Bujanovcu, Vranju i Bosilegradu, smešteno je ukupno 362 izbeglica i migranata iz zemalja Bliskog i Srednjeg istoka, pokazuju podaci republičkog Komesarijata za izbeglice i migracije.

Kako je agenciji Beta rečeno u Komesarijatu, trenutno je najveći broj izbeglica i migranata smešten u prihvatnom centru u Vranju – 128, u prihvatnom centru u Preševu boravi 109 izbeglica, dok je u Bujanovcu smešteno 96.

foto: Reuters / Alexandros Avramidis

U prihvatnom centru u Bosilegradu, jedinom prihvatnom centru u Pčinjskom okrugu koji je pored granice sa Bugarskom, ima ukupno 29 izbeglica i migranata.

Trenutno na prostoru Srbije u svim prihvatnim centrima boravi oko 3.500 izbeglica i migranata, od kojih je najveći broj poreklom iz Avganistana - 41 odsto.

Slede izbeglice iz Pakistana sa 20,6 odsto, iz Irana je 19 odsto, iz Iraka 9,9 odsto, dok je broj izbeglica iz Sirije u velikom padu i one čine 1,4 odsto ukupnog broja izbeglica i migranata, registrovanih i smeštenih u prihvatnim centrima u Srbiji.

foto: EPA / Erdem Sahin

Na smanjenje broja izbeglica u prihvatnim centrima, navode u Komesarijatu za izbeglice, uticalo je i lepo vreme zahvaljujući kojem veliki broj njih koristi svoje pravo na odsustvo iz prihvatnog centra na po tri dana, posle čega imaju pravo da se vrate.

U Komesarijatu navode i da Srbija pažljivo prati dešavanja na ruti koju izbeglice i migranti sa Bliskog istoka koriste da bi došli do razvijenih zemalja EU. Prema poslednjim podacima, na grčka ostrva pristiglo je 9.400 novih izbeglica, devet puta više nego u martu prošle godine, i realno je očekivati da će deo tih ljudi na putu ka EU proći i kroz Srbiju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track