UZ PESMU "SEDAM SATI UDARA": Prvi dan desetog Međunarodnog gerontološkog kongresa
Foto: Promo

UZ PESMU "SEDAM SATI UDARA": Prvi dan desetog Međunarodnog gerontološkog kongresa

Društvo -

U Sava Centru 18. i 19. maja 2018. godine održan je jubilarni X Međunarodni gerontološki kongres Srbije u organizaciji Gerontološkog društva Srbije i Ustanove Gerontološki centar Beograd, pod nazivom "Starenje i ljudska prava".

Starost je lepa na svoj način, godine prođu, podvlači se crta i sumira životni račun. Tada se starija lica odluče da dostojanstveno iznesu svoju starost u nekom od domova koji se domaćinski brinu o njima - reči su Ivane Trmčić, upravnice Doma za odrasla i starija lica “Bežanijska kosa“, osobe koja je svoj humani rad overila masterom socijalnog rada.

Nakon izvođenja pesme „Sedam sati udara“ i velikog aplauza stariroj gospođi se oteo komentar:

- Blago roditeljima koji ovakvu decu imaju i ljudima u domu koji ovakvu direktorku imaju, alal vera, suze mi krenuše, ovako se Srbija predstavlja pred svetom u narodnoj nošnji i lepoti rumenih jabuka - prozborila je.

Sestre Trmčić su iz Toplice, koja je naročito ponosna na anđeoske glasove koje im je genetika podarila, a pre svega na susretima Topličana gde zemljaci imaju poslasticu od slike i muzike na svetski način.

foto: Promo

Na kongresu svoje stručne radove prezentovali su eminentni stručnjaci iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite iz Srbije i celog sveta (Bugarske, Makedonije, Crne Gore, BiH, Irske, Holandije, Belorusije i SAD-a). Značajni doprinos u razmeni iskustava iz oblasti rodne ravnopravnosti i zaštite ljudskih prava starijih sugrađana dala je Poverenica za rodnu ravnopravnost Republike Srbije Brankica Janković.

foto: Facebook

A samo otvaranje međunarodnog kongresa uveličao je duet sestara Biljana i Ivana Trmčić accapela izvođenjem pesme "Sedam sati udara", odevene u tradicionalne narodne nošnje. Ovaj krvni duet je poreklom iz Topličkog kraja, Biljana Trmčić

foto: Facebook

Stefanović je master sociologije i solista opere Narodnog pozorišta u Beogradu, dok je Ivana Trmčić master socijalnog rada i Upravnik doma za odrasla i starija lica "Bežanijska kosa"..

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track