TRESE SE AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI! Akademik Časlav Ocić razrešen dužnosti sekretara, a predsednik SANU  ponudio ostavku!
Foto: Nebojša Mandić

Burno

TRESE SE AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI! Akademik Časlav Ocić razrešen dužnosti sekretara, a predsednik SANU ponudio ostavku!

Društvo -

Godišnja skupština Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) protekla je veoma burno! Akademik Časlav Ocić razrešen je dužnosti sekretara Odeljenja društvenih nauka, a zbog njegovih optužbi za lobiranje ostavku je ponudio predsednik SANU Vladimir Kostić!

Kako Kurir saznaje od dobro obaveštenog izvora, sukob između ova dva akademika traje više od godinu dana, a eskalirao je Ocićevim razrešenjem. Prethodno je na skupštini SANU Ocić istakao da je nezapamćeno to što su kandidati koje je predložilo njegovo odeljenje u aprilu imali podršku da se o njima glasa, a samo mesec dana kasnije podršku gube dva kandidata.

- Odeljenje društvenih nauka predložilo je četiri kandidata, a samo dva prolaze dalje da se o njima glasa na zasedanju izborne skupštine, koje je zakazano za 8. novembar. Umesto kandidata koje smo mi predložili, podršku dobijaju tri kandidata predložena van Akademije, od ljudi sa strane, a ne iz našeg odeljenja. Oni su ušli u izbor jer su politički podobni i povoljni. Ne znam ko je kako glasao, ali je bilo lobiranja. Vrh SANU je odgovoran za to što kandidati našeg odeljenja nisu dobili dovoljnu podršku, Kostić je lobirao za neke kandidate, on je vodio glavnu reč. Ne direktno, ali je zadužio nekoga da sprovede njegovu volju - tvrdi za Kurir akademik Časlav Ocić.

foto: Kurir

On dodaje da je u poslednjih 15 godina njihovo odeljenje dobilo samo jednog novog člana, a da je ostavka koju je ponudi Kostić farsa i čista demagogija. - Mi nismo imali lični sukob, ali moje razrešenje je političkog karaktera. Kostiću je verovatno smetalo to što ja nisam poslušan i imam svoje mišljenje. Često mi nije bilo dozvoljavano da se javim za reč, projekte koje smo mi predlagali je zaustavljao. Mene on ne interesuje ni privatno, ni kao predsednik. Sve to je dovelo do mog razrešenja, kao i moja neposlušnost - kaže Ocić. Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je za Kurir da nema komentar, a u svom govoru na skupštini poručio je da će podneti ostavku ukoliko se deset akademika složi da je on umešan u lobiranje.

Vladimir Kostić

Sukoba je bilo i biće ih

Predsednik SANU je u govoru na skupštini između ostalog istakao: - Nemam iluziju da će i predstojeći izbori doneti nesuglasice, polemike i sukobe. Mudrost je kako da ta sučeljavanja ne ostanu osnov za ruženje SANU i ne uvuku je u tabloidne intrige. Apelujem da svako od nas postavi svoju ličnu crvenu liniju koju ne treba prelaziti u očuvanju dostojanstva Akademije, koje je svakako veće od naših efemernih međusobnih nesporazuma. Jer sukoba je bilo i biće ih, ali je eventualna šteta koju namerno ili nenamerno nanosimo SANU u krajnjem slučaju je samoranjavanje i ništa više.

Kurir.rs/Mina Branković/Foto: Nebojša Mandić/Aleksandar Jovanović Cile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track