PLJUŠTE TUŽBE ZBOG SILOSA NA MEĐI: Crkle mu krave zbog komšije! Voće i povrće uništeno!
Foto: Kurir

SVAĐA U Kovinu

PLJUŠTE TUŽBE ZBOG SILOSA NA MEĐI: Crkle mu krave zbog komšije! Voće i povrće uništeno!

Društvo -

Lazar Mirjanić sudi se sa prvim komšijom koji mu zagađuje dvorište prašinom i plevom,od koje su mu se razbolele životinje, a voće i povrće je uništeno

Sudim se sa prvim komšijom Đurom Nedeljkovim, on ugrožava zdravlje mojoj porodici i životinjama, izgradio je silose tik uz moju kuću. Dve krave sam morao da zakoljem jer su se razbolele od prašine i pleve, uništeno je voće i povrće u bašti. To je nepodnošljivo, a nadležni ga štite!

Ovo tvrdi za Kurir Lazar Mirjanić iz Deliblata kod Kovina, koji muči muku s komšijom od 2012. godine, kad je silose i izgradio.

foto: Kurir

- Nedeljkov u početku nije imao ni građevinsku dozvolu, a onda mu ju je opština Kovin izdala za nepuna tri meseca. On je otvorio i zadrugu „Agrolend žito“. Ti silosi proizvode jako veliku buku, prašinu i plevu, a uključio je u sve to čak i sušaru, gde suši kukuruz. Javno zdravlje Pančevo je konstatovalo zagađenje 84 odsto iznad dozvoljene granice. Nadležni ćute, nemaju sluha - priča Mirjanić.

Privremene mere

On dodaje da je Osnovni sud u Kovinu dva puta uveo privremenu meru da silos ne sme biti tu, jer propisi nisu ispoštovani, i da Nedeljkov mora da prekine s radom dok je sudski postupak u toku. - Međutim, Viši sud u Smederevu donosi odluku da se njemu ukida privremena mera, čime mu se dozvoljava da radi dok traje postupak. Da li je moguće da oni ne vide zakon?! Zakon kaže da silos ne može da bude u naseljenom mestu, nijedan od uslova nije ispunio da bi mogao da bude tu - tvrdi naš sagovornik.

On navodi da je Nedeljkov lokalni biznismen koga „ljudi iz opštine štite“, kao i da je inspektor za zaštitu životne sredine iz Kovina Tivadar Bogoš dolazio u kontrolu samo kad silos nije radio. - Đura Nedeljkov nam je naneo veliku štetu, životinje mi se razbolevaju zbog prašine i pleve, dve krave sam morao da vodim na klanje, a ja od toga živim, prodajem mleko. U dvorištu ne može da se bude i da se izađe isto od prašine i pleve, držimo zatvorene prozore, veš sušimo unutra. Deca mi imaju zdravstvene probleme, kašalj, grlo, supruga i ja takođe. Ta prašina i pleva nam uništiše voće i povrće u bašti. To je jedno psihičko maltretiranje koje više ne može da se izdrži - očajan je Lazar.

Đura Nedeljkov tvrdi da sve radi po zakonu: - Mi vodimo sudski spor, a sud je taj koji će da odluči. Sve žive inspekcije su dolazile, valjda bi mi zabranili da radim da je nešto mimo zakona. On je prijavljivao do besvesti, više ni nadležni ne izlaze na njegov poziv jer ih je zvao svakodnevno za svaku glupost.

Urbanistički plan

Naša redakcija poslala je pitanja opštini Kovin da li Nedeljkov ima dozvolu i da li krši zakon, kao i to da li je urabanističkim planom predviđeno da silos bude tu, ali nismo dobili odgovor. Odgovore čekamo i iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Mina Branković

Tivadar Bogoš STALNO SE TUŽAKAJU,NE MOGU DA RADIM

Tivadar Bogoš, inspektor za zaštitu životne sredine opštine Kovin, kaže da Nedeljkov ima upotrebnu dozvolu za silos: - Kad sam zatekao da je nije imao, to sam i prijavio, a u međuvremenu je dobio i legalizovao i ozakonio. Izlazio sam na teren i merio sam i buku i prašinu. Taj predmet je još u toku. Suština je da kod buke nema rešenja, a kod prašine su se pomešale babe i žabe. U toku godine bi trebalo da bude 35 prekoračenja da bi se to smatralo prekoračenjem, jedno prekoračenje nije validno. Ja maltene ne mogu da završim svoj posao zato što se oni non-stop tužakaju, privremene zabrane, žalbe, sve se vrti ukrug.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track