MALINARI U SUBOTU BLOKIRAJU MAGISTRALU KOD PRIJEPOLJA: Nezadovoljni otkupnom cenom
Ilustracija, Foto: Shutterstock

upozorenje

MALINARI U SUBOTU BLOKIRAJU MAGISTRALU KOD PRIJEPOLJA: Nezadovoljni otkupnom cenom

Društvo -

Udruženje poljoprivrednih proizvodjača "Limska dolina" iz Prijepolja i Priboja i Udruženje poljoprivrednih proizvodjača iz Užica najavili su da će u subotu, 2. juna, blokirati magistralni put ka Jadranu, kod Vladičanskog dvora u Prijepolju, nezadovoljni niskom otkupnom cenom maline.

"Dnevno formiranje otkupnih cena koje se najavljuje, dovodi nas u ozbiljan problem jer ni u jednom trenutku ne znamo koliko je isplativ posao kojim se bavimo. Proizvodjači se zadužuju kupujući repromaterijal i djubriva u poljoprivrednim apotekama. Kada stigne naplata, vrlo je realna situacija da će umesto 300 ili 400 kiligrama morati da predaju tonu voća", kazao je predsednik Udruženja "Limska dolina" Sanel Dizdarević.

Dizdarević je dodao da minimalna cena maline po kilogramu ne bi smela da bude niža od 1,5 evra, odnosno da bi to bio realan iznos kojim bi proizvodjači mogli da pokriju osnovne troškove proizvodnje.

Malinari u Prijepolju su prošle godine organizovali proteste tokom berbe, nadajući se da će uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i trgovine naći neko rešenje.

"Prošle godine smo izneli najveći teret i uspeli da podignemo cenu na 160 dinara. Malinarima u drugim opštinama je isplaćena razlika, samo su prijepoljski malinari ostali 'kratkih rukava'. Ove godine nećemo čekati berbu i na ulici ostajemo sve dok ne dobijemo obećanje da će biti ispunjeni naši zahtevi", kazao je Dizdarević.

Kurir.rs/Beta/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track