ZAŠTITNIK GRAĐANA: Reštiti nelegalne deponije i smetlišta
Foto: Fonet

zoran pašalić o zaštiti životne sredine

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Reštiti nelegalne deponije i smetlišta

Društvo -

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas povodom Svetskog dana zašte životne sredine da je u fokusu rada njegove kancelarije i ove godine rešavanje problema divljih - nelegalnih deponija i smetlišta koje su u mnogim jedinicama lokalne samouprave osnovni oblik odlaganja komunalnog i drugog otpada.

Ocenjujući da se zaštiti i unapređenju prava na zdravu životnu sredinu u praksi i dalje ne pridaje dovoljan značaj, on je naveo da je dugotrajan proces podizanje svesti građana o značaju životne sredine i njenoj zaštiti.

Ove godine se u svetu Dan zaštite životne sredine obeležava sloganom "Pobediti zagađenje plastikom", kako bi se javnost upozorila na opasnost od prekomerne i neadekvatne upotrebe plastičnih materijala i kesa.

Pašalić je tim povodom ukazao da nedosledna primena postojeće pravne regulative u Srbiji ima za posledicu nekontrolisano trošenje i bacanje plastičnih kesa, što, kako je istakao, zahteva nužan i proaktivan odnos nadležnih organa u cilju smanjenja potrošnje plastičnih materijala i njihovog neadekvatnog bacanja.

Sa druge strane , kako je naveo, prevazilaženje problema divljih i nelegalnih deponija podrazumeva sanaciju i remedijaciju postojećih, kao i izgradnju regionalnih centara za odlaganje otpada i postrojenja za reciklažu i spaljivanje otpada podrazumeva znatno veća ulaganja u ovu oblast i promenu načina obezbeđivanja sredstava.

Međutim, nedostatak administrativnih i finansijskih kapaciteta nadležnih organa dodatno otežava dostizanje željenih uslova zaštite životne sredine u svim oblastima, kao i uspostavljanje adekvatnog informacionog sistema u cilju potpunog i objektivnog obaveštavanja o stanju životne sredine.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta Nenad Đorđević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track