VRANJE: Ambasada Australije podržala SOS telefon i kutak za devojke
Foto: T.S.

projekat

VRANJE: Ambasada Australije podržala SOS telefon i kutak za devojke

Srbija -

Ambasada Australije podržala “SOS telefon i kutak za devojke” u Vranju

Glen Morison, zamenik ambasadorke Australije boravio je u ponedeljak u Vranju u okviru posete Odboru za ljudska prava u tom gradu, a povodom realizacije projekta “SOS telefon i kutak za devojke”.

Ovaj projekat realizuje se od decembra 2017. godine uz podršku Ambasade Australije. Nakon prijema visoke delegacije, Nenad Antić zamenik gradonačelnika istakao je da je tema sastanka rodna ravnopravnost, nasilje nad ženama i svi aspekti ove negativne socijalne pojave u našem društvu.

“Svrha je da popričamo o tom projektu koji realizuje Ambasada Australije da razmenimo iskustva i naučimo nešto novo. Nasilje nad ženama sigurno nije nešto što bi se uklopilo u sistem vrednosti našeg naroda. To je jedan globalni problem i trebalo bi da iznalazimo načine da se borimo protiv toga, a realizacija ovog projekta je jedan od načina da uspostavimo mehanizam i stvorimo kolektivnu svesti kako bi se suzbila ova negativna društvena pojava”, rekao je Antić.

Zamenik ambasadorke Australije, Glen Morison zahvalio se na gostoprimstvu i naglasio da Ambasada Australije već dugi niz godina sprovodi program podrške nevladinim organizacijama i da se na taj način povezuje sa lokalnim zajednicama u Srbiji, kroz program direktne pomoći.

foto: T.S.

“U Vranju smo podržali jedan veoma važan projekat koji se tiče edukacije žena i devojaka ne samo iz Vranja nego iz čitavog Pčinjskog okruga, a projekat se odnosi na to kako da bolje razumeju, prijave i kako da se uopšte bore sa nasiljem nad ženama. Napori koji se ulažu da se suzbije nasilje nad ženama, Australija sprovodi ne samo u Australiji nego sa partnerima širom sveta”, rekao je Morison.

On je istakao da je kroz ovaj projekat održano 14 radionica u sedam srednjih škola u Okrugu. “ Preko 300 devojaka je imalo priliku da se upozna sa svim aspektima nasilja nad ženama načinom kako da ga prepozna kako da razume i da se sa tim bori.

foto: T.S.

“Po našem mišljenju ovo je jedan izuzetno dobro i uspešno sproveden projekat u mnogim aspektima i sve čestitke Vranju, Komitetu za ljudska prava, SOS liniji i svim devojkama, učesnicama u projektu”, kazao je zamenik ambasadorke Australije.

Uz podršku Ambasade Australije, u okviru projekta “SOS telefon i kutak za devojke”, u prostorijama Odbora za ljudska prava Vranje januara 2018. godine, formiran je “SOS kutak za Devojke”.

Suzana Antić Ristić predsednica Odbora za ljudska prava Vranje napomenula je da je ovo jedini prostor na jugu Srbije i u Vranju gde devojke svakog dana mogu da se informišu o svim aspektima rodne ravnopravnosti i aktuelnim temama iz njihovog života.

foto: T.S.

Veliki broj učesnica radionica je potvrda da je mladim devojkama uzrasta 15 do 17 godina potrebna jasna informacija i edukacija o prepoznavanju rodno zasnovanog nasilja u partnerskim odnosima i u porodici. Na predlog devojaka iz SOS kutka za devojke, u Vranju je po prvi put organizovan besplatni kurs samoodbrane od neočekivanog, ili planiranog napada na devojke i žene kome je bilo prisutno 50 žena i devojaka. Rezultat kreativnog rada devojaka iz Kutka je i kratak film “Svaka devojka ima prava na život bez nasilja“. Vršnjačke edukatorke su pripremile scenario I same glumile na filmu.

Kurir.rs/T. Stamenković/Foto: T. Stamenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track