Najnovije vesti

U PONOĆ POGLEDAJTE U NEBO I POŽELITE TRI ŽELJE! Srbi danas obeležavaju važan praznik, a verovanje će posebno usrećiti NEUDATE DEVOJKE
Foto: Fonet

jedan od najpoštovanijih svetaca

U PONOĆ POGLEDAJTE U NEBO I POŽELITE TRI ŽELJE! Srbi danas obeležavaju važan praznik, a verovanje će posebno usrećiti NEUDATE DEVOJKE

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju veliki praznik.

Pravoslavni vernici danas obeležavaju dan kada je glava Svetog Jovana Krstitelja pronađena, a zatim opet zakopana u zemlju. Ovaj praznik vernici nazivaju Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja.

 

Dan svetog Jovana krstitelja proslavlja se više puta u toku godine. Poznat je kao veliki propovednik koji je najavio dolazak Isusa Hrista i koji je mučeničkom smrću stradao za veru.

 

 

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja obeležava se 25. maja po crkvenom, a 7. juna po gregorijanskom kalendaru.

 

Srbiji je rašireno verovanje da ovog dana sunce kreće nazad sa severa prema jugu, tri puta stane i zaigra.

Veruje se da se nebo u ponoć tri puta otvara, pa mrtve duše lako ulaze u raj, a onaj ko sačeka budan ponoć i poželi tri želje, one će mu biti ispunjene.

 

U narodnoj pesmi, koja govori o nečemu što ne može biti, i u kojoj se baca kletva na devojku da se ne uda, devojka na koju je bačena kletva treba ovog dana da se pomoli u crkvi ili manastiru Svetom Jovanu, upali sveću i ostavi skroman prilog hramu. Kletva će biti otklonjena.

 

 

(Kurir.rs/Foto:Fonet/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...