VUČICU COKU NE DAJU VLASNICIMA: Svi pričaju o dobrobiti životinja a drže je tamo, bila je normalan pas a sada je KOST I KOŽA!
Foto: Vladimir Šporčić

Drama! Nedužna životinja čami u zoo-vrtu

VUČICU COKU NE DAJU VLASNICIMA: Svi pričaju o dobrobiti životinja a drže je tamo, bila je normalan pas a sada je KOST I KOŽA!

Društvo -

Coka, češki vučji pas koji je pre skoro mesec dana uhvaćen u beogradskom naselju Mirijevo, a za koga neki veruju da je vučica, još se nalazi u Beo zoo-vrtu jer državni organi ne mogu da utvrde ko je nadležan da uradi DNK analizu nesrećne životinje!

foto: Privatna Arhiva

Naime, nekoliko dana nakon što je Coka uhvaćena, načelnik odeljenja veterinarske inspekcije Zoran Ivanović saopštio je da će biti urađena analiza DNK koja će utvrditi da li je u pitanju vučica ili mešanac, te da će u zavisnosti od rezultata biti odlučeno da li će ona biti vraćena pravim vlasnicima ili ne.

S obzirom na to da je od tada prošlo skoro mesec dana, Kurir se obratio veterinarskoj inspekciji, odnosno Ministarstvu poljoprivrede, a pitanjem da li je urađena analiza.

- Uprava za veterinu nema ovlašćenja dok se ne ustanovi da li je u pitanju divlja životinja ili pas. Ministarstvo životne sredine se bavi ovim predmetom, morate njima da se obratite za sva ta pitanja - rekli su nam u ovom ministarstvu.

Iz Ministarstva životne sredine naveli su da Republička inspekcija za zaštitu životne sredine nije postupala u vezi ovog slučaja:

- Nemamo informacije o tome da li je odrađena DNK analiza i kada će biti gotovi rezultati DNK analize. Prema informacijama kojima raspolažemo, po nadležnosti je postupala republička veterinarska inspekcija.

Iz svega ovoga ne može se zaključiti ko je nadležan za ovu životinju koja se već mesec dana nalazi u Beo zoo-vrtu. Cokina vlasnica V. S. nije želela da komentariše rad državnih organa, ali ističe da svoju kućnu ljubimicu redovno obilazi u zoo-vrtu.

- Svi pričaju o nekoj dobrobiti životinja, a drže je tamo iako znaju da sam joj ja vlasnik. I sami su rekli da još nisu videli tako pitomu životinju, a samim tim što je drže tamo, ubijaju joj psihu. Kada je došla tamo, bila je debela kao da je skotna, a sada je kost i koža. Baš se brinemo za Coku, ona je preplašena, toliko ljubavi smo uložili u nju - rekla je ona za Kurir.

foto: Kurir

Podsetimo, polovinom maja u Beogradu je zavladala panika kada su se na društvenim mrežama pojavile informacije da je viđen vuk. Nakon potrage koja je trajala 24 sata, ekipe "Veterine Beograd" uhvatile su životinju. Naša redakcija pronašla je tada Cokinu vlasnicu V. S., koja je rekla da je Coka pobegla tuđom greškom. Iako su pojedini stručnjaci ubeđeni da je u pitanju vuk, njena vlasnica tvrdi da nije već da je češki vučji pas.

- Imam sve papire od prve vučice koju mi je 1996. poklonio Zoološki vrt. Ovo su sve potomci jer uparena je prava vučica s nemačkim ovčarom i tako je nastao češki vučji pas, to je priznata rasa - tvrdi vlasnica.

Srboljub Aleksić Izvadili smo krv i dali uzorak

Direktor Beo zoo-vrta Srboljub Aleksić kaže da je životinja dobro, kao i da je nedavno prebačena u veći prostor: - Ona je okej. Ulazi, izlazi, ima neke pećine pa se tamo zavlači. Još uvek nemamo informaciju od veterinarske inspekcije. Mi smo izvadili krv i dali uzorak. Kome će se to dati na anlizu, ne znam, jer ne znam koja institucija kod nas radi takve analize. Uradili smo ono što nam je naloženo pre nekih 20 dana. Trebalo bi da je za to zadužena veterinarska inspekcija, oni su pravili zapisnik i po njihovom rešenju je ona kod nas. Striktno nam je naloženo da je ne smemo nikome davati do njihovog rešenja.

(Kurir.rs/Mina Branković/ Foto: Vladimir Šporčić/Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track