KRUŠEVAČKI ĐACI NAJBOLJI: Dva osnovca pobednici regionalnog takmičenja u kodiranju pomoću džepnog računara
Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

najbolje rešili dva zadatka

KRUŠEVAČKI ĐACI NAJBOLJI: Dva osnovca pobednici regionalnog takmičenja u kodiranju pomoću džepnog računara

Srbija -

BEOGRAD - Dva učenika osnovne škole "Dragomir Marković" iz Kruševca pobednici su regionalnog takmičenja u kodiranju pomoću džepnog računara.

Učenik sedmog razreda Strahinja Tadić i učenik šestog razreda Dušan Stefanović, najbolje su rešili dva zadatka pomoću Microbita - programirali zvučni i svetlosni sigurnosni alarm i napravili muzički instrument pomoću kojeg mogu da odsviraju pesmicu "Na kraj sela žuta kuća".

Drugo mesto osvojili su učenici OŠ "Osma Myderizi" iz Tirane, a treće mesto je osvojila OŠ "Vuk Karadžić" iz Berana.

Takmičenje je održano u okviru projekta "Škole za 21. vek" koji sprovodi Britanski savet (British Council), a koji je donirao Microbit uređaje u 60 škola u regionu, od kojih je 10 iz Srbije.

Menadžer projekta British Councila "Škole za 21. vek" Armen Čekić izjavio je da je ocenjivano kritičko razmišljanje i rešavanje problema, timski rad i veština kodiranja i programiranja, a uzimali su se u obzir radovi sa kojima su se učenici kvalifikovali za regionalno takmičenje.

Kler Sirs iz Britanskog saveta kazala je da je Velika Britanija pre nekoliko godina detektovala lošu digitalnu pismenost većine stanovništva i 2016. godine u nastavu svih osnovnih škola uvela džepni računar Microbit koji se koristiti za mnoge predmete.

"Za dve godine upotrebe Microbita u školama postignuti su odlični rezultati kad je reč o digitalnoj pismenosti", dodala je Sirs, a saopštio Britanski savet.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track