ŽRTVA KRAĐE IDENTITETA:  Vidovnjak i mag Željko predstavlja se kao ugledni hrišćanski pisac Jovan Janjić
Foto: Privatna Arhiva

postavljanje lažnih profila na društvenim mrežama

ŽRTVA KRAĐE IDENTITETA: Vidovnjak i mag Željko predstavlja se kao ugledni hrišćanski pisac Jovan Janjić

Društvo -

Ceo život pazim na svoj obraz i svoju čast. Moje životno opredeljenje jeste hrišćanska duhovnost. A neki bi sada da moj lik koristi za nešto što je sasvim suprotno od hrišćanstva, govori Janjić

Krađa identiteta, odnosno postavljanje lažnih profila na društvenim mrežama, postao je veliki problem današnjice.

Često su žrtve kradljivaca poznate ličnosti iz sveta politike, kulture, estrade, pa tako nepoznate osobe u njihovo ime otvaraju profile i predstavljaju se kao neko ko nisu, obmanjujući javnost i urušavajući ugled određene ličnosti, čestvo ostvarujući materijalnu dobit.

Jovan Janjić
Jovan Janjićfoto: Printscreen

Među njima se nedavno našao i najtiražniji srpski hrišćanski pisac Jovan Janjić, čije su fotografije osvanule na Fejsbuk profilu za sada neidentifikovane osobe koja se predstavlja kao vidovnjak Petrović Željko, a pritom koristi fotografije uglednog pisca, obmanjujući javnost da je Janjić zapravo on i da se pritom bavi nadrilekarstvom, astrologijom, skidanjem magije, astrologijom, numerologijom...

Janjić, poznat i kao biograf Patrijarha Pavla i čije se knjige prevode u svetu, kaže za Kurir da je po drugi put žrtva krađe identiteta i da se izvesna osoba koja se predstavlja kao vidovnjak služi njegovim fotografijama i obmanjuje javnost.

foto: Printscreen

„Ceo život pazim na svoj obraz i svoju čast. Moje životno opredeljenje jeste hrišćanska duhovnost. A neki bi sada da moj lik koristi za nešto što je sasvim suprotno od hrišćanstva“, govori Janjić i dodaje:

„Znate, mene mnogo ljudi zna, znaju čime se bavim, e sada zamislite kada se na društvenoj mreži pojave moje fotografije sa nekim drugim imenom i predstave vas da se bavite nečim drugim. To uništava integritet moje ličnosti i poništava sve ono što ceo život adim i čemu težim“.

Nije slučajno da se baš njegove fotografije koriste na ovoj profilu lažnog vidovnjaka, jer kako kaže Janjić, te fotografije su nastajale u određenim ambijentima (crkvi, ruskim manastirima, duhovnim tribinama, televizijskim nastupima), i kada ih neko sa strane posmatra, odaju utisak da je u pitanju osoba od poverenja.

foto: Printscreen

Janjić dodaje da su čak neke fotografije koje su objavljene na lažnom profilu predstavljene kao da su sa nekog drugog događaja.

„Tako je recimo jedna moja fotografija koja je snimljena u Eparhijskom dvoru u Tveru, na tom lažnom nalogu napisano je da je nastala u Banjaluci. Isto tako je moje gostovanje na jednoj posećenoj duhovnoj tribini, izvesni vidovnjak predstavio kao da je u pitanju predstavljanje sopstvenih memoara“, objašnjava istaknuti pisac.

Fotografije pisca je izvesna osoba „uzimala“ i ranije, a prvi slučaj krađe identiteta primećen je u martu ove godine, kada su lažni profil sa fotografijama Janjića, a pod imenom i prezimenom Željko Petrović, prijavili Jovanovim prijatelji, pa je nalog ubrzo ugašen.

„Ponovo verovatno ista osoba, sada sa imenom vidovnjak Petrović Željko otvorio je novi nalog i opet sa mojim fotografijama. Još prilikom prve krađe došao sam do saznanja da je taj čovek koji se predstavljao mojim likom za svoje nekakve „usluge“ tražio po 150 evra pa i više.

Uspeo sam da dođem do imena i adrese tog čoveka koji živi u Beogradu, a predstavlja se kao da živi u Beču. Podneo sam prijavu Odeljenju za borbu proziv visokotehnološkog kriminala Višeg Tužilaštva u Beogradu, očekujem da će nadležni organi dođi do tog loveka, pa zato sada i ne bih otkrivao njegov identitet“, kaže Janjić i dodaje da je uveren da će Željko biti otkriven.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track