JEDINSTVENO U SVETU: Srpkinja (38) sa presađenom matericom rodila sina
Foto: Shutterstock

Prvi slučaj ovakvog medicinskog podviga

JEDINSTVENO U SVETU: Srpkinja (38) sa presađenom matericom rodila sina

Društvo -

Tridesetosmogodišnja Srpkinja prva je žena na svetu koja je rodila bebu iz presađene materice, i to sve zahvaljujući jedinstvenom podvigu srpskih lekara iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, koji su joj transplantirali organ od njene sestre bliznakinje!

Zdrav dečak, težak 2.970 grama, došao je pre dva dana na svet u Univerzitetskoj bolnici u italijanskom gradu Bolonji. Porođaj je urađen carskim rezom, a mama i beba se osećaju dobro. Budući da je intervencija obavljena u spinalnoj anesteziji, žena je sve vreme trajanja porođaja bila svesna.

- Porođaju nisam prisustvovao iz porodičnih razloga, ali tu su bili ljudi iz tima koji su izvodili transplantaciju, kao što je dr Milan Milenković. Sve je teklo prema planu, porođaj je trajao oko sat vremena, porodilja je primila epiduralnu anesteziju i sve vreme je bila svesna. Beba je u najboljem redu, pedijatri su je odlično ocenili, a porodilja je nasmejana i zadovoljna - rekao je za Kurir profesor dr Miroslav Đorđević.

On je izveo transplantaciju materice 26. marta 2017. godine zajedno sa dr Milenkovićem, ali i celim timom lekara iz Tiršove, sa stručnjakom iz Švedske, profesorom Macom Braunstonom na čelu. - Ovo još nije kruna našeg rada, to će biti kada sve žene koje su rođene bez materice u budućnosti budu mogle da se ostvare kao majke zahvaljujući ovakvi intervencijama. Trudićemo se da ovo postane rutinski, čest zahvat. Ovo je veliki uspeh i priznanje za naše lekare, ali to je samo baza da se još više trudimo i razvijamo - istakao je dr Đorđević.

U timu za transplantaciju su bila tri lekara iz Švedske, tri lekara sa Harvarda, direktor Transplantacione hirurgije sa Harvarda profesor Štefan Tulijus, tri lekara iz Izraela i ogromna ekipa iz Tiršove, veliki broj sestara i ostalog osoblja.

Inače, porodilja potiče iz jednog malog mesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući postupku vantelesne oplodnje, koji je obavljen posle presađivanja materice. Budući da se nalazila u Italiji zbog poslovnih obaveza, odlučila je i da se porodi u Bolonji, ali uz asistenciju tima lekara koji su učestvovali u transplantaciji.

  • 10-15 devojčica se godišnje u Srbiji rodi bez materice
  • 1 put u svetu su presađivali matericu od jednojajčane bliznakinje
  • 16 sati trajao je ovaj zahvat u Tiršovoj

Uspešna operacija Može da rodi još dece

Planirano je da žena zadrži presađenu matericu, jer u slučaju kod jednojajčanih bliznakinja ne mora da prima tešku imunosupresivnu terapiju protiv odbacivanja organa. To znači da bi mogla da planira još jednu ili dve trudnoće, jer u klinici u Stokholmu ona i suprug imaju još 11 zamrznutih embriona koji se mogu iskoristiti za nove postupke vantelesne oplodnje. Pre nego što joj je dala matericu, njena sestra je rodila troje dece.

Kurir.rs/J.Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track