OTIŠAO POSLEDNJI VOZ: Posle 134 godine Beograd ima novu železničku stanicu
Foto: Vladimir Milovanović

Otišla u istoriju

OTIŠAO POSLEDNJI VOZ: Posle 134 godine Beograd ima novu železničku stanicu

Beograd -

Železničko službeno mesto Beograd Glavna stanica ukinuto je sinoć u 21.45, pošto je poslednji voz iz te stanice krenuo u Budimpeštu

BEOGRAD - Železnička stanica Beograd Centar u Prokopu od danas je nova polazna i dolazna stanica za sve vozove u domaćem i medjunarodnom saobraćaju, osim onog na relaciji Beograd-Bar koji će polaziti iz stanice Topčider.

Glavna železnička stanica u centru grada tako je posle 134 godine prestala da radi, a prema navodima gradskih čelnika postaće muzej.

Kako je saopštilo preduzeće "Infrastruktura Železnice Srbije", železničko službeno mesto Beograd Glavna stanica ukinuto je sinoć u 21.45, pošto je poslednji voz iz te stanice krenuo u Budimpeštu.

"Dva para medjunarodnih vozova koji saobraćaju izmedju Beograda i Bara, od 16. juna su preusmerena u stanicu Topčider.

Prokop
Prokop

Od 1. jula u stanici Beograd Centar dnevno će saobraćati 195 vozova, od kojih su 16 medjunarodni, 56 lokalni i daljinski, 90 vozovi na liniji BG voza izmedju Batajnice i Ovče i 33 voza na liniji BG voza izmedju stanice Beograd Centar i Resnika", piše u saopštenju.

Prvi put pet vozova dnevno će saobraćati izmedju centra Beograda i Vršca, navodi se u saopštenju i dodaje da je stanica "Vukov spomenik" potpuno pripremljena da od danas kroz nju dnevno prolazi 90 vozova na liniji Batajnica - Ovča i 10 vozova na liniji Beograd Centar - Vršac.

Zgrada Glavne železničke stanici u Beogradu, iz 1884. godine, postaće muzej istorije nastanka srpske države.

Novim palnom ukinuta je i priobalna pruga iz tog doba, a na prostoru stanice i pomoćnih železničkih objekata uz reku Savu se gradi naselje "Beograd na vodi".

Zbog ukidanja glavne stanice koje smatraju štetnim za grad, protestovalo je nekoliko grupa gradjana, a i Udruženje ljubitelja železnica juče se protestom oprostilo od Glavne Železničke stanice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track