Najnovije vesti

STIGLA GA BOŽJA KAZNA: Ubijao snajperom Srbe, sad umire od gladi i jede na slamku (FOTO)
Foto: Printscreen

plaćenik kuka nad sudbinom

STIGLA GA BOŽJA KAZNA: Ubijao snajperom Srbe, sad umire od gladi i jede na slamku (FOTO)

Društvo

Snajperistu Majka Spata ranio je srpski šrapnel i ostao je težak invalid, ali ne može da se leči jer mu je penzija u Nemačkoj mala, a s Kosova nije dobio nikakvu naknadu

Majk Spat, nemački plaćenik koji je 1999. ratovao na Kosovu na strani OVK i bio teško ranjen, danas je invalid koji nema para za operacije jer mu je penzija u Nemačkoj jako mala, a od Kosova nije dobio ništa.


Spat je u intervjuu za T-online predstavljen kao nemački profesionalni vojnik, snajperista, koji je radio i za američku vojsku, a na Kosovu je završio u ime ministarstva odbrane, ali ne želi da otkrije čijeg - da li nemačkog, SAD ili albanskog. Obučavao je pripadnike OVK da pucaju iz snajpera i služio u 138.

brigadi ove terorističke organizacije, gde je dobio čin majora. Učestvovao je u bici na Košarama, a ranjni ga je srpski šrapnel i postao je težak invalid. Iako se čuje sa ljudima sa Kosova, kao i tamošnjim zvaničnicima, nikakvu penziju nije dobio, izostala je naknada i od SAD, a penzija u Nemačkoj mu je toliko niska da ne može da pokrije skupe hirurške intervencije.

 

foto: Printscreen

- Dok su udarali projektili, šrapnel leti i udara u Spatovu glavu i nogu, kroz ruku. Sila udarca baca ga na drvo. Svi su preživeli taj napad (srpske vojske) - navodi se na portalu T-online, kao i da je Spat morao da se odrekne svog posla kao instruktor pucanja na Kosovu posle ranjavanja.


- Gornja vilica i donja vilica su slabe, mišići stomaka raštrkani kao gumena traka. Od hrane sme da jede samo pire. Nemačka država plaća malu penziju, penziona prava u SAD još uvek nisu jasna, a kosovska država ne plaća ništa - navodi se na sajtu "T-Online".


Iako kaže da bi trebalo mnogo više učiniti za veterane svuda u svetu, Spat ističe da zna zašto je rizikovao svoj život - da spreči masakr na Kosovu i da se stvori mir u Evropi.

 

foto: Printscreen

- Rat na Kosovu je okončao sve ratove na Balkanu - kaže Spat u intervjuu, kao i da je i u penziji ostao veran kosovskoj nacionalnoj ideji.


O borbi za Košare kaže da je bila kao Vijetnam.
- Pakao na zemlji. Kao u Vijetnamu, ali je na kraju naša pobeda promenila tok rata. NATO je odradio sjajan posao - naveo je Spat.


On ističe da tokom rata na Kosovu nije bio jedini stručnjak iz inostranstva, da je bilo i momaka iz Australije i da su svi došli da pomognu "iz ubeđenja".

 

Kurir.rs/E.K./Foto:Printscreen


Biografija
Zona između Južne i Severne Koreje, Honduras...

 

foto: Printscreen

Spat se, kako se navodi u intervjuu, pridružio američkoj vojsci 1980. Patroliranje zonom između Južne i Severne Koreje bilo mu je prvi zadatak. Poslat je u Honduras, a zatim u Panamu. Vojsku je napustio 1994. Vodio je prodavnicu pištolja u Nemačkoj, dok nije otišao na Kosovo, preko Tirane.

 

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

POGLEDAJTE: Ko su najveći Srbomrsci na svetu?

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...