AKCIJA KURIRA "DROGA JE SAMO SMRT": Evo kako da testirate decu na drogu! Učinite to što pre!
Foto: Shutterstock

Bitka nad bitkama

AKCIJA KURIRA "DROGA JE SAMO SMRT": Evo kako da testirate decu na drogu! Učinite to što pre!

Društvo -

Nakon što se najmanje troje mladih u poslednjih deset dana predoziralo ekstazijem, ali i pošto je Kurir objavio da droga danas ne mora više da se kupuje od dilera, već može da se naruči preko interneta, stručnjaci savetuju roditelje da proveravaju svoju decu da li uzimaju bilo kakve psihoaktivne supstance. Međutim, to treba da se uradi što pre, jer droga u roku od 72 časa nestaje iz organizma.

U referentnoj laboratoriji za identifikaciju i ispitivanje psihoaktivnih supstanci na Institutu za sudsku medicinu postoji sve veći broj zahteva zabrinutih roditelja koji žele da utvrde da li im se dete drogira. Šefica laboratorije, specijalista toksikologije Verica Likić, objašnjava da roditelji moraju da znaju da se droga u organizmu brzo mataboliše, a da su za analizu narkotika potrebni uzorci urina ili kose.

- Ako prođe 72 sata, droga u organizmu u većini slučajeva ne može da se dokaže ni putem urina. Međutim, od unošenja droge u organizam potrebno je, prema podacima iz literature, sedam do 10 dana da se droga inkorporira u koren dlake, tako da analize mogu da se rade i iz uzorka kose i da se tako utvrdi da li je i u kom periodu osoba konzumirala drogu, pogotovo ako znamo da mesečno kosa poraste oko centimetar i po - pojašnjava Lukićeva i dodaje da, osim kose, mogu da se koriste i druge dlake na telu.

- Jedna žena koja je sumnjala da joj se muž i sin drogiraju poslala nam je njihove dlake brade koje je sakupljala posle brijanja i kod obojice je pronađeno da su koristili kokain. Oni koji žele da provere da li njihova deca koriste psihoaktivne supstance treba da imaju na umu brzi metabolizam većine droga da bi uzorak koji donesu na analizu bio odgovarajući. Roditeljima savetujem da kupe nekoliko bočica za urin i da uzmu uzorak urina od deteta posle neke žurke, izlaska, ili kada sumnjaju da je dete koristilo psihoaktivne supstance. Uzorak mogu da zamrznu i da donesu kasnije u laboratoriju. Takođe, uzimanje uzorka treba da bude pod nadzorom - naglašava Lukićeva.

Brojke

  • 360 supstanci nalazi se na spisku zabranjenih
  • 20 novih supstanci je dodato na taj spisak samo u poslednjih šest meseci

Nova droga na ulicama: GHB - droga za silovanje

GHB (gama-hidroksibutirat) nastao je 1960. godine kao anestetik, ali je napušten zbog neželjenih nuspojava. Godine 1980. koristio se kao sredstvo za uspavljivanje, a 1990. počinje njegova zloupotreba. GHB je poznatiji kao droga za silovanje i spada u depresore nervnog sistema. Nema boju i miris, može biti i prah i tečnost, a na ulici ga zovu likvid, tečni ekstazi, G... Konzumira se oralno i najčešće u kombinaciji sa alkoholom, te je zbog samog izgleda vrlo pogodan za podmetanje u piće. Od malih količina dolazi do poboljšanja raspoloženja i smanjenja motoričkih sposobnosti, dok veće količine izazivaju vrtoglavicu, promene raspoloženja, pričljivost, želju za plesom, ali i mučninu i slabost. Ovo izuzetno pogoduje silovateljima jer se može desiti da imaju svedoke da je žrtva pristala ili se ponašala kao da podstiče seksualni odnos. Većim konzumiranjem javljaju se šizofrene reakcije, potpuna fizička nemoć, povraćanje, problemi s disanjem, amnezija i na kraju stanje kome ili dubokog sna, a zatim i smrti.

Test na drogu može da se uradi iz: - krvi - urina - kose ili drugih dlaka na telu

Apel poznatih

Voditeljka Kristina Radenković podržala akciju Kurira Roditelji su me na vreme usmerili

Voditeljka emisije "Slagalica" i glumica Kristina Radenković podržala je akciju Kurira "Droga je samo smrt" i apeluje da se mladi klone tog zla, ali i prisetila se koliko su ulogu u njenom zdravom odrastanju i odbijanju, makar i da proba narkotike, imali roditelji. - Droga me nikad nije privlačila. Nije mi palo na pamet ni da probam. Roditelji su me na vreme plašili da ću da propadnem u životu ako krenem tim putem. Prezirem drogu i mrzim ljude koji čak i duvaju. Možda mogu da ih razumem, ali ne i da opravdam da se drogiraju kad u životu imate toliko drugih mogućnosti - kaže Kristina. Ona je kao tinejdžerka imala u svom okruženju povremene konzumente narkotika. - Nikad to nisam odobravala. Meni je to jezivo. Pamtim mnoge potresne scene iz tog doba koje nisu za novine. Svaki put kad to vidim, a i danas kad na to pomislim, shvatam zašto ne treba to da radim - zaključuje voditeljka. Lj. Radanov

Kurir.rs/Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track