ŠEST MISTERIOZNIH LOKACIJA U SRBIJI PO KOJIMA NAS SVET ZNA! Ovo su čudotvorna mesta u našoj zemlji! EKSKLUZIVNO! SPECIJAL KURIRA!
Foto: Luka Šarac

natprirodno

ŠEST MISTERIOZNIH LOKACIJA U SRBIJI PO KOJIMA NAS SVET ZNA! Ovo su čudotvorna mesta u našoj zemlji! EKSKLUZIVNO! SPECIJAL KURIRA!

Društvo -

Ima mesta koja ljudi smatraju čudotvornim. Izvori, pećine, raskrsnice, stene, razvaline hramova i novopodignute bogomolje, stabla drveća... veruje se, čuvaju tajnu izlečenja. Ima i osoba za koje se smatra da su obdarene natprirodnim moćima i da dodirom, molitvom, bajanjem ili nekim drugim obredom od čoveka mogu da otklone bolest ili nesreću, ili obrnuto, da mu ih navale na vrat.

U Srbiji se odvajkada zvao pop da čita molitvu za zdravlje ili izlečenje, ali se - bez obzira na veroispovest - išlo i kod hodža koje bi se pročule delotvornošću svojih zapisa. Svaki kraj imao je svoju vračaru, ženu koja je „salivanjem strave“, to jest ritualnim sipanjem rastopljenog olova u vodu, lečila decu od noćnih mora. Bilo je svuda i čudotvornog drveća, „zapisa“, od kojih neki traju do današnjeg dana, a neke smo skoro žrtvovali napretku i trasama novih puteva... Zna se po selima na kojem se izvoru treba umiti da se izleče oči, koju vodu popiti za duševno zdravlje, a gde neplodne žene i muškarci treba da se kupaju sedam ili 27 dana da bi stekli porod...

foto: Luka Šarac

Možda jače nego u drugim delovima zemlje, verovanje u magiju izraženo je u istočnoj Srbiji. O vlaškoj magiji pisani su feljtoni, ali i naučne, akademske rasprave, a glas o ženama koje se njome bave daleko je prevazišao lokalne okvire.

Praznoverje ili „ima tu nečeg“?

One koji veruju da su sve to bapske priče nikakvim argumentom nećete navesti da promeni mišljenje, kao što ćete i pre pomeriti brdo nego preumiti ubeđenog u postojanje „viših sila“. Kako god da je, činjenica je da su neka verovanja izdržala probu vekova...

Tekst koji je pred čitaocem samo opisuje neka mesta, građevine, predmete i ljude u istočnoj Srbiji za koje se veruje da su čudotvorni. Pre nego što ih posetite da biste tu našli spas, svakako potražite savet i pomoć lekara! A posle...

Samo oni kojima u životu ne ostane ništa osim nade znaju koliko je ona važna.

Momčilo Petrović

foto: Kurir

*************************************************************************

* ALEKSANDAR VUČIĆ: Brine me šta Priština hoće od severa Kosmeta!

* ISPOVEST SUPRUGE OLIVERA IVANOVIĆA: Bogdan svakog dana spominje tatu!

* EKSKLUZIVNO! KURIR NA SVETSKOM DOGAĐAJU GODINE: Kurir u Helsinkiju sa Putinom i Trampom

* TANJA SAVIĆ ZABORAVILA SARADNIKA: Neću da čujem ni reč o Zoranu!

* JEZIVO! POJELI OTROVNE GLJIVE: Unuka ubila pečurka, deda u teškom stanju

* DISKRIMINACIJA! SUROVO IGRANJE SA MUKOM GRAĐANA: Banke obolelima ne daju kredite

* ALEKSANDAR ČABARKAPA TRAŽI 100.000 EVRA DA UĐE U ZADRUGU

*****************************************************************************

LEČENJE BILJEM

KURIR DANAS POKLANJA PETI DODATAK LEKOVITO BILJE

Donosimo proverene recepture koji rešavaju probleme sa krvnim sudovima

Danas samo uz Kurir poklon dodatak na 16 strana, koji vam donosi tekstove sa opisima, primenom i načinom upotrebe lekovitih napitaka i melema za rešavanje problema sa krvnim sudovima i protiv stresa.

foto: Kurir

Korišćenjem lekovitog bilja ne samo da se lečimo, već unosimo u organizam vrlo vredne materije, kao što su eterična ulja, vitamini, minerali, prirodni antioksidansi i enzimi i na taj način jačamo organizam i činimo ga otpornijim na razne bolesti, poboljšavamo metaboličke procese i odstranjujemo štetne materije iz organizma.

Koristite lekovite bilje i jačajte svoj orgaizam!

Čitajte Kurir, jer uvek dobijate više!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track