Zbog vrućina tuširaju krave

Proizvodnja mleka

Zbog vrućina tuširaju krave

Društvo -
Staje se više provetravaju, higijena je podignuta na visi nivo, obrok i muža su prilagođeni trenutnim okolnostima, a organizuje se čak i tuširanje krava

BEOGRAD - Proizvodnja mleka na farmama Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) za tri odsto je veća nego u istom periodu lane uprkos visokim temperaturama zbog kojih i krave ovih dana doživljavaju neku vrstu stresa, izjavila je Vesna Gajić iz PKB-a.

"Dnevna proizvodnja je 170.000 litara, a u muži je 8.800 krava. Prošle godine smo u ovo vreme imali 120 krava više, a manju proizvodnju", navela je ona.

U toj korporaciji preduzimaju ono što je u njihovoj moći - staje se više provetravaju, higijena je podignuta na visi nivo, obrok i muža su prilagođeni trenutnim okolnostima, a organizuje se čak i tuširanje krava.

"Sve smo prilagodili ovim uslovima - da krava ne trpi, a da daje mleka onoliko koliko treba", naglasila je Gajić, koja je rukovodilac službe za odnose sa javnošhu PKB-a.

Objekti u PKB- u su zidani 60-ih godina prošlog veka, a kako Gajić ističe, nadaju se da će izgradnjom nove farme, jedne od četiri koje planiraju do 2014, poboljšati uslove za držanje krava.

"Na jednoj od četiri farme biće smešteno 2.560 krava, sa sistemom slobodnog držanja i centralnim izmuzištem u sredini. Krave će biti napolju, a ulaziti unutra kada treba da se hrane i muzu. Zahvaljujući tome, biće dugovečnije, davaće više mleka i biće im bolje", naglasila je ona.

Gajić je ukazala i da je jako bitno da će u nastavku ovih farmi biti izgrađena postrojenja na biogas za proizvodnju toplotne i električne energije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track