Najnovije vesti

MENSA: Darovita deca će pokrenuti Srbiju
Foto: Profimedia

Konferencija o talentovanim mladima

MENSA: Darovita deca će pokrenuti Srbiju

Društvo

Predsednica Mense Aleksandra Borojević kaže za Kurir da talentovana deca često ne budu prepoznata tokom školovanja do te mere da, čak za roditelje i nastavnike, prelaze u kategoriju problematičnih, zbog čega je juče Mensa s partnerima otvorila trodnevnu međunarodnu konferenciju "Darovitost, obrazovanje i razvoj".

 

- Na 20 darovite i izuzetne dece, samo troje njih ostvari svoj puni potencijal u životu, a ostalih 17 se negde izgubi. Cilj ove konferencije je da se razmene iskustva kako se u različitim delovima sveta radi sa darovitom decom, kako da ih prepoznamo, koje su njihove potrebe i kako dalje da ih usmeravamo. Moramo osvestiti nastavnike da prepoznaju darovitu decu i da na to skrenu pažnju roditeljima, jer su upravo nadareni mladi ono štu vuče društvo napred - kaže Borojevićeva.

 

Ona dodaje da je nastavnički kadar u Srbiji izuzetno zainteresovan za ovu temu:

 

- Sistem obrazovanja, ne samo kod nas već i u svetu, još uvek je onaj koji je napravljen za potrebe industrijske revolucije, a sada treba da isprati visokotehnološku revoluciju. Naše ministarstvo prosvete je svesno toga i traži rešenje, a ja verujem da smo na dobrom putu.

 

Kurir.rs/J. P.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...