Najnovije vesti

EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE OD VIRUSA ZAPADNOG NILA: Stavite mrežice na prozore, izbegavajte močvare i šume i ne dajte komarcima da vas ujedu
Foto: AP

preporuke intstituta batut

EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE OD VIRUSA ZAPADNOG NILA: Stavite mrežice na prozore, izbegavajte močvare i šume i ne dajte komarcima da vas ujedu

Društvo

BEOGRAD - U Srbiji je do danas registrovano je 70 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila, a pet pacijenata je preminulo od bolesti koju prenose isključivo komarci, kaže pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje ''Batut'' Darija Kisić Tepavčević uz napomenu da je neophodno sprovesti kako opšte, tako i mere lične prevencije.

Ona je navela da se radi o bolesti koju isključivo prenose komarci i kao glavnu meru zaštite istakla uništavanje komaraca kao primarnih nosilaca virusa.

foto: Profimedia

''Pokrajinski Sekretarijat za urbanizam i životnu sredinu i Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda sprovode mere suzbijanja komaraca. Apelujemo na sve lokalne samouprave da u narednom periodu sprovode zaprašivanje komaraca'', rekla je Kisić Tepavčević za Tanjug.

Osim sistemskih mera koje se sprovode u celoj zemlji, Kisić Tepavčević je istakla i važnost lične prevencije uz podsećanje da se uboda komaraca može zaštiti upotrebom repelenata i nošenjem šire i svetlije odeće dugih rukava i nogavica.

Takođe, od uboda komaraca štiti i stavljanje mrežica na prozore i vrata, izbegavanje močvarnih predela i šuma, kao i otvorenih prostora u zoru i sumrak kada su komarci najaktivniji.

Kao mere prevencije Kisić Tepavčević je navela i uništavanje komaraca u zatvorenim prostorima, boravak u klimatizovanim prostorima i isušivanje posuda sa stajaćom vodom koja su, kako ističe, legla za razmnožavanje komaraca.

foto: Profimedia

Ona je pojasnila da je u ovom periodu godine intenzivirana aktivnost komaraca koji su prenosioci virusa groznice Zapadnog Nila, kao i da se tokom sezone, od juna do novembra, kontinuirano prati aktuelna epidemiološka situacija o čcemu se javnost redovno obaveštava.

''Od 2012.godine, kada je ova bolest prvi put registrovana na teritoriji naše zemlje, sprovodi se sistemski epidemiološki nadzor u humanoj populaciji kroz mrežu Instituta ''Batut'' i zavoda za javno zdravlje'', naglasila je Kisić Tepavčević.

(Kurir.rs/Tanjug)  

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...