Najnovije vesti

MIRI SU UBILI MUŽA U OLUJI, AGONIJA TRAJE 23 GODINE: Znam ko ga je mučio i likvidirao, ne znam gde je telo

užasni zločini nad srbima

MIRI SU UBILI MUŽA U OLUJI, AGONIJA TRAJE 23 GODINE: Znam ko ga je mučio i likvidirao, ne znam gde je telo

Društvo

Još se ne zna sudbina 1.746 Srba nestalih tokom sukoba u Hrvatskoj, a porodice nestalih kažu uoči obeležavanja vojne akcije Oluja da za njih "Oluja još traje i trajaće sve dok ne pronađu i sahrane svoje najmilije".

 

Mira Devetak kaže da je njenog supruga tokom Oluje zarobila Vojska BiH, da su ga zajedno sa još tri saborca mučili i na kraju ubili.

 

Njena borba za pronalaženje posmrtnih ostataka supruga traje pune 23 godine.

 

"Sve se zna ko ga je mučio, ko ga je ubio, samo se ne zna gde su tela pokopana. Naše žrtve zaslužuju bar malo poštovanja, da dobiju grobno mesto, da porodica ima gde sveću da im zapali, donese cveće", rekla je Devetak na skupu ''Nekažnjeni zločini u Oluji - posledice 23 godine posle".

 

Posle sukoba na teritoriji bivše SFRJ , prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta,10. 286 Srba vode se kao nestali, a od tog broja 1. 746 lica nestali su u Hrvatskoj.

 

Pitanje nestalih jedno je od najsloženijih pitanja kada je reč o saradnji Srbije i Hrvatske, kaže šefica Odseka za nestala lica Vlade Srbije Ljiljana Krstić.

Ona je naglasila da je nakon zastoja procesa rešavanja pitanja nestali u februaru mesecu ove godine ponovo iniciran zajednički rad dve države.

 

 

Srbija je dala predlog, kako kaže, radnih pravila i procedura po pitanju nestalih, ali je Hrvatska strana inicirala da se pre toga obavi izmena Sporazuma koji je potpisan 1995. godine, što će usporiti proces.

 

Krstić je ukazala da je od 2001. do 2017. godine iz registrovanih grobnica u Hrvatskoj eshumirano 1.165 žrtava srpske nacionalnosti koji su stradali tokom akcija hrvatske vojske i policije "Oluja" i "Bljesak". Porodicama je predato 755 posmrtnih ostataka.

 

Predsednica Udruženja porodica nestalih i poginulih lica ''Suza'' Dragana Djukić rekla je da u susretima zvaničnika Srbije i Hrvatske pitanje nestalih se ističe kao prioritet, ali da su konkretni rezultati izostali.

 

Ona je rekla da u Hrvatskoj nema dobre volje da se pitanje nestalih Srba reši i da tako pokušavaju da prikriju zločin koji se desio.

 

"Kada nema posmrtnih ostataka, nema imena, onda nema ni zločina ", zaključila je ona.

 

Tokom hrvatske akcije Oluja, koja je počela 4. avgusta 1995 godine, proterano je 220.000 Srba iz Krajine i ubijanje oko 2.000 ljudi, uglavnom civila.

 

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...