SKANDAL NA PREOBRAŽENJE! Crnogorci opet proteruju Amfilohija i srpske vernike
Foto: Kurir

Otimanje imovine

SKANDAL NA PREOBRAŽENJE! Crnogorci opet proteruju Amfilohija i srpske vernike

Društvo -

Crnogorska policija opkolila je Crkvu Preobraženja na Ivanovim koritima, nadomak Cetinja, i zastrašivanjem sveštenstva i vernika SPC zabranila da na veliki praznik održe službu!

foto: Kurir

- Policijske snage su od rane preobraženjske zore bile raspoređene oko crkve tako da sveštenstvo i verni narod nisu mogli da uđu u hram. Policija nema pravo da svojim nezakonitim rešenjima grupicu samozvanaca proglašava za "crkvu" i da se na tako grub način poigrava s najdubljim osećanjima pravoslavnih vernika - saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske. Mitropolit Amfilohije Radović nije bio dostupan za komentar, pošto se nalazi u Argentini, gde će 2. septembra obaviti ustoličenje episkopa buenosajreskog i južno-centralno američkog Kirila Bojovića.

foto: Marina Lopičić

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, objašnjava za Kurir da je mitropolija vlasnik pomenutog hrama vekovima, a da je grupica iz takozvane Crnogorske pravoslavne crkve tražila da tu održava službu i da je to suština problema.

foto: Marina Lopičić

- To je skandal, ne može se zabranjivati sveta liturgija! Ova crkva je godinama bez praznične svete liturgije, što je presedan i klasičan primer zloupotrebe zakonskih ovlašćenja u ideološke i političke svrhe. Već nekoliko godina uprava policije donosi, po našem mišljenju, nezakonita rešenja kojima se sveštenstvu i vernicima zabranjuje bogosluženje na Preobraženje. Pre nekoliko dana smo dobili rešenje o zabrani, podneli smo tužbu Upravnom sudu protiv toga. Nažalost, sud nije blagovremeno odlučio po našoj tužbi i Mitropolija je u ovom slučaju pored nezakonite zabrane ostala i bez delotvorne pravne zaštite - kaže Džomić.

foto: Printscreen

Verski analitičar Draško Đenović smatra da je ovo verovatno odgovor crnogorske države na izjave patrijarha Irineja, kao i na stavove mitropolita Amfilohija Radovića: - Verovatno pokušavaju da pokaže zube SPC. Pretpostavljam da je ovo jedna politička akcija da bi pokazali ko je jači, odnosno ko ima vlast, da je nema mitropolit Amfilohije, već Crna Gora.

Patrijarh Irinej

Ovo je potvrda mog stava o Crnoj Gori

foto: Marina Lopičić

Patrijarh srpski Irinej rekao je za Kurir da ovaj događaj samo potvrda njegovog stava: - Nemam drugog komentara osim da sam u pravu za ono što sam rekao za Crnu Goru i o odnosu prema Srbima. To što se desilo je samo, nažalost, potvrda, ništa više - naveo je patrijarh, koji je, podsetimo, nedavno rekao da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozloglašene NDH.

Prave probleme

foto: Printscreen

Albanski napad na mitropolita

Pre mesec dana grupa od dvadesetak Albanaca predvođena Hadžijom Sulejmanijem, odbornikom Demokratske partije ulcinjske vladajuće koalicije, pokušala je da spreči mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da sa sveštenstvom i vernicima služi svetu liturgiju na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču u Ulcinju. Nakon guranja, rasprave i negodovanja naših vernika, policija je obezbedila da mitropolit, sveštenstvo i narod dođu do crkve, ali ne i da uđu na temelje hrama.

Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Mitropolija CP, Marina Lopičić, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track