Najnovije vesti

ALBANCI ČERUPAJU CRKVENU IMOVINU! Srbija se bori da sačuva svetinje na Kosovu i Metohiji
Foto: Profimedia, Ap, Beta/Armenija Zajmi Bešević

Vlasništvo SPC sve češće na udaru albanske strane

ALBANCI ČERUPAJU CRKVENU IMOVINU! Srbija se bori da sačuva svetinje na Kosovu i Metohiji

Politika

Priština uništava, prekopava i zatire sve što je srpsko. Krajnja namera im je da pokažu da Srbi tamo nikada nisu ni živeli, upozoravaju sagovornici Kurira

Borba za Kosovo i Metohiju je i borba da se zaštiti i vrati najmanje 200 milijardi evra, na koliko je procenjena celokupna imovina države, građana srpske nacionalnosti i SPC na Kosovu, navode sagovornici Kurira.

Kako kažu, posebno osetljivo pitanje je status crkvene imovine na KiM, koja se iz godine u godinu sve više gazi i čerupa, a reč je o hiljadama hektara zemlje.

Uništavaju sve srpsko  

Verski analitičar Draško Đenović kaže da je crkvena imovina na KiM ugrožena zbog toga što su Albanci odlučni da na KiM unište sve što je srpsko.

- Ovde je na delu uništavanje, prekopavanje i zatiranje. Krajnja namera im je da pokažu da Srbi tamo nikada nisu ni živeli. Za razliku od Turaka, koji su veoma često vodili računa o hrišćanskim vrednostima, Albanci su pokazali potpuno drugačiji odnos. Pogledajte samo kakva su srpska groblja, kako su prošli crkva u Prištini ili manastir Devič i ostale svetinje u pogromu 2004. To je jasna namera da žele da zatru sve srpsko - smatra naš sagovornik.

foto: Printscreen

Ništa bolje nije prošla ni imovina koja pripada SPC na KiM.

- Sve što nije zaštićeno se čerupa. Dok se ne utvrdi šta je i čije je, biće i svačije i ničije. Tako Albanci malo-pomalo otimaju imovinu, koja je ogromna. A posebno treba imati u vidu da se dobar deo crkvene imovine i dalje vodi da je u vlasništvu države Srbije. Kosovo to sad tumači da je u njihovom vlasništvu, jer njih baš briga za srpski zakon o restituciji - objašnjava Đenović.

Otimaju od manastira

Agencija za restituciju vratila je SPC 5.200 hektara na KiM, ali te parcele niti su uknjižene, niti mogu da se koriste. Član Akademijskog odbora SANU Branislav Gulan kaže za naš list da nema prave evidencije oduzete crkvene imovine, ali da se iz manastirskih i crkvenih arhiva vidi da je Pećkoj patrijaršiji oduzeto oko 1.000 hektara, a Visokim Dečanima 900 hektara zemlje.

foto: Printscreen

- Taj problem je svih ovih godina guran pod tepih i sada kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, problem s crkvenom imovinom je postao još kompleksniji i teži za rešavanje - ocenjuje Gulan.

Po ugledu na Grčku

Kosovo kao Sveta Gora

Atoski model je jedno od rešenja koje se već godinama spominje kao moguće i za KiM, a znači stvaranje samostalnih manastirskih zajednica, poput onih koje čine Svetu Goru. Srbi imaju oko 1.300 svetinja na Kosovu. Atos ili Sveta Gora je eksteritorijalna jedinica grčke države, koja ima priznat suverenitet i autonomiju u okviru Grčke.

ČINJENICE

- SPC je ostala bez 5.255,5 hektara zemljišta na KiM od 1945. do 1999.

- Najviše je oduzeto manastiru Devič - čak 3.077 hektara, zatim Pećkoj patrijaršiji 846, Visokim Dečanima 728 hektara, crkvenoj opštini Prizren 269, manastiru Draganac 207, Gračanici 100 hektara...

- Zvanični podaci Eparhije raško-prizrenske pokazuju da imovina SPC posle juna 1999. nije nasilno oduzimana, ali je od tada uništeno više od 150 crkvenih objekata

I. K./ Foto: Profimedia, Ap, Beta/Armenija Zajmi Bešević

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...