VELIKI PODUHVAT U KRAGUJEVCU: Srpski helikopter iz šumadijske garaže
Foto: D.Ilić

Uskoro Prvi Let

VELIKI PODUHVAT U KRAGUJEVCU: Srpski helikopter iz šumadijske garaže

Društvo -

Svaka čast Majstor Živorad Radovanović sa sinovima Ivanom i Milošem pravi letelicu čiji će motor stajati vertikalno, što je značajan iskorak u ovoj oblasti na svetskom nivou.

Što oko vidi, ruka napravi! Ova narodna najbolje ide uz Živorada Radovanovića (64), mašinbravara iz Kragujevca, koji je sa svojim sinovima Ivanom (41) i Milošem (27) rešio da napravi ni manje ni više nego - prvi srpski helikopter!

Sve mora precizno da se uklopi... Živorad Radovanović pokraj kostura letelice
Sve mora precizno da se uklopi... Živorad Radovanović pokraj kostura letelicefoto: D.Ilić

Jednosedni eksperimentalni helikopter će biti tehnički mnogo unapređeniji u odnosu na sve postojeće letelice, a kad bude završen, za dve godine, njegov motor stajaće vertikalno, uz niz modifikacija. Sama ta činjenica značajan je iskorak u dosadašnjim dostignućima iz ove oblasti u svetu.

Specijalan materijal

- Materijale za ovaj period eksperimentalnog istraživanja nabavljamo iz Nemačke, Amerike... Biće to potpuno nov proizvod, osmišljen i stvoren u Srbiji - kaže Živorad.

On potiče iz zlatne generacije majstora ovdašnje vojne fabrike osamdesetih godina. Samouki istraživač aerodinamike, hidraulike i dinamike već je 1987. godine osvanuo na svim naslovnim stranama naše štampe. Napravio je tada uspešno žirokopter.

foto: D.Ilić

- Ljubav prema letelicama javila mi se kad sam služio u 63. padobranskoj brigadi, pa sam ubrzo napravio žirokopter. Tada je bio bez kabine i uspešno je leteo, a po ocenama stručnjaka, znatno su unapređene tehničke karakteristike - priča majstor Živorad, dugogodišnji sportski padobranac i jedriličar.

Ovako će da izgleda... Ilustracija Živoradovog helikoptera
Ovako će da izgleda... Ilustracija Živoradovog helikopterafoto: D.Ilić

Ideja da napravi helikopter, koji je sada još uvek u eksperimentalnoj i istraživačkoj fazi, nije došla sama od sebe. Potekao je iz šumadijskog sela Gornja Sabanta, pregalnički je stvarao, upijao znanje i osnovao jednu od najboljih savremnih radionica s modernim CNC mašinama, koja se nalazi u naselju Beloševac.

Da država pomogne

Pomaže mu i Dragoslav Stojanović, kolega iz vojne fabrike, koji je svojevremeno učestvovao u izradi onog čuvenog „Zastavinog“ karabina koji je Eduard Ketner u svom katalogu stavio odmah iza češke „zbrojevke“, proglasivši ga najpouzdanijim na svetu. A u posao je uveo i sinove.

Pomažu ocu... Miloš i Ivan u radionici
Pomažu ocu... Miloš i Ivan u radionicifoto: D.Ilić

- Kad smo osmišljavali kako će izgledati, imali smo dosta primera, ali smo uspeli da mnoge stvari modifikujemo. Kad bude završen, biće to potpuno novi helikopter - priča Miloš Radovanović, operater mašinske obrade, koji ocu pomaže, evo već četiri godine, u realizaciji projekta.

Majstor Živorad je dokaz da u Srbiji ima veoma sposobnih ljudi. Samo kad bi država prepoznala njihov potencijal i domete, nekako bi sve bilo lakše.

Kurir.rs/D. Ilić/Foto: D. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track