ČISTKA: Otpustio dvojicu teško obolelih, samohranu majku i još 10 ljudi
Foto: Profimedia

Samovolja direktora u Institutu za povrtarstvo

ČISTKA: Otpustio dvojicu teško obolelih, samohranu majku i još 10 ljudi

Društvo -

Čak 13 radnika Instituta za povrtarstvo d. o. o. Smederevska Palanka je samovoljom direktora Bogoljuba Zečevića, bez upozorenja ili obaveštenja, početkom avgusta dobilo otkaz i proglašeno tehnološkim viškom, čime su se oni i njihove porodice našli na rubu egzistencije i gladi!

Da stvar bude još gora, među tehnološkim viškom su i dvojica teško bolesnih radnika, samohrana majka i vrsni stručnjaci, od koji su neki u Institutu radili preko 35 godina.

- Zvaničnog obaveštenja o sprovođenju programa rešavanja viška zaposlenih nije bilo ni od koga. Na račune radnika je 7. avgusta uplaćen novac, nakon čega je usledilo obaveštenje šefa računovodstva da im je uplaćena otpremnina. Od radnika je zahtevano da se 8. avgusta svi pojave u firmi i potpišu otkaz, jer u suprotnom neće imati pravo da se prijave na biro, iako su mnogi od njih tad bili na godišnjem odmoru ili bolovanju. Kriterijum prema kome se određivalo ko je višak poslodavac je definisao kao službenu tajnu - navode revoltirani radnici za Kurir i dodaju da su samo nekoliko meseci pre nego što su oni proglašeni viškom u radni odnos primljeni drugi ljudi.

Među otpuštenima se našao i Milan Đorđević, koji je u Institutu proveo sedam godina kao traktorista, a otkaz je dobio dok se nalazio na bolovanju nakon operacije kuka.

- Operisao sam kuk u aprilu i odjednom zovu iz firme da me obaveste da sam postao tehnološki višak! Sve to dok ne mogu da se krećem i čekam drugu operaciju kuka u septembru... Sad ću na biro, a šta ću posle tih šest meseci? Čime dvoje male dece da hranim? - očajno priča Đorđević za Kurir, dok u ništa boljoj situaciji nije ni njegov kolega Predrag Savić, koji je otkaz dobio dok se nalazio u bolnici u iščekivanju dijalize bubrega.

Tehnološkim viškom proglašena je i samohrana majka dva sina, poljoprivredni tehničar Ljiljana Lukić (43):

- Provela sam u Institutu 23 godine, radila, borila se za svoja sinove koji sad imaju 16 i 19 godina, a suprug mi je poginuo pre 15 godina... Od teškog rada bez opreme i zaštite, rada s pesticidima, prskanja, čupanja korova dobila sam i bolest vertigo. Poslednjih pet godina sam na posao dolazila kao u logor, gore nego u zatvor... Nisam smela da zastanem da popričam s nekim, svaki pokret i reč su se merili. Kažnjavali su nas, a nismo znali za šta smo kažnjeni, iako smo svi davali svoj maksimum i na kraju sam dobila otkaz dok sam bila na godišnjem odmoru - priča Ljiljana.

Direktor Bogoljub Zečevič: Sve je urađeno u skladu sa zakonom

Iz Instituta za povrtarstvo d.o.o. Smederevska Palanka objašnjavaju da najveći deo prihoda, blizu 90 odsto, realizuje na tržištu uglavnom prodajom semena povrća, te da tržišna orijentisanost Instituta zahteva poslovanje u skladu sa svim zahtevima i kretanjima koje tržište sa sobom nosi u svakom trenutku. - Odgovornim i racionalnim sagledavanjem trenutnih prilika na tržištu i sveobuhvatnom analizom poslovanja, kao i uz apsolutno uvažavanje i uzimanje u obzir mišljenja svih relevantnih subjekata, donet je od strane nadležnog organa odlučivanja Program rešavanja viška zaposlenih. Učinak u radu i lični doprinos poslovnom rezultatu, kao i stručna sprema su bili najznačajniji kriterijumi, uz važnu napomenu da je za ocenjivanje radnog učinka posmatran period od poslednjih godinu dana. Kriterijum za utvrđivanje viška zaposlenih nije bio odsustvovanje zaposlenog sa rada zbog privremene sprečenosti za rad - kaže direktor Bogoljub Zečević i naglašava da je sve uređeneo u skladu sa zakonom.

Brojke

  • 13 radnika je u avgustu proglašeno tehnološkim viškom
  • 1946. osnovan je Institut za povrtarstvo
  • 140 hektara obradive zemljište pripada Institutu

Mobing i tortura Dali otkaz inženjeru jer nije doktorirao na vreme?!

Među prvima je, još pre godinu dana, otkaz nezakonito dobio diplomirani inženjer poljoprivrede Milan Šević, koga je direktor Bogoljub Zečević otpustio jer, navodno, nije na vreme završio doktorat, iako to nikada nije ni bio uslov za zaposlenje! - Bio sam za stalno zaposlen u Institutu osam godina i u nekom trenutku sam po sopstvenoj želji upisao doktorske studije. Zamislite, pod izgovorom da doktorat nisam završio u predviđeno vreme, iako nije postojao nikakav rok, direktor mi je dao otkaz... Tužio sam ih i sudski spor je u toku. U Institutu je direktor zaveo torturu, mobingovao je ljude i dosta radnika je otišlo, jer više nisu mogli da istrpe. Tako je jedan kolega pred penzijom dao otkaz jer više nije mogao da izdrži torturu i strahovladu - kaže Šević za Kurir i dodaje da se kvalitet rada srozao, prihodi opali, a da je Institut nekad imao 50 radnika, dok ih je sada manje od 30 zaposlenih.

Kurir.rs/Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track