ODGOVORNI MEDIJI, NEOMETANO SUĐENJE: Portparoli sudova i novinari moraju bolje da sarađuju
Foto: Silvija Slamnig

ALUMNI KLUB PRAVOSUDNE AKADEMIJE ORGANIZOVAO JE PANEL u VRŠCU

ODGOVORNI MEDIJI, NEOMETANO SUĐENJE: Portparoli sudova i novinari moraju bolje da sarađuju

Društvo -

Mediji su oči i uši javnosti, ali veliku odgovornost u plasiranju informacija imaju portparoli sudova koji moraju bolje i otvorenije da obavljaju svoj posao, zaključeno je juče na panelu „Pravosuđe i i mediji - sloboda, obaveza, odgovornost" koju je organizovao Alumni klub Pravosudne akademije AKPA u Vršcu.

Aleksandar Pantić, član Visokog saveta sudstva, kaže da bi se tako izbeglo plasiranje informacija koje ugrožavaju postupak koji je u toku. - Sudije koje su zadužene za odnose sa javnošću često su zatrpane predmetima i nemaju vremena da se bave odnosima s javnošću, tako da novinar ne dobija odgovarajuće informacije od suda, već dolazi do delimičnih istina ili se informiše na drugim mestima. Kada bi od portparola dobio brzu informaciju, predupredilo bi se neprofesionalno pisanje. Portparoli bi trebalo da prođu obuku, ali i novinari koji prate pravosuđe - kaže Pantić.

foto: Silvija Slamnig

Mediji koji unapred osuđuju i ne poštuju pretpostavku nevinosti, stvaraju tendenciozan pritisak u javnosti, što može uticati na sudiju, smatra Zorana Delibašić, sudija Vrhovnog kasacionog suda.

- Ima dosta medija koji unapred osuđuju. Možemo da pročitamo naslove „Ubio ženu...", umesto da postoje osnovane sumnje, jer proces nije završen. Negativna medijska kampanja tako može da utiče na sudiju koji, umesto da sluša svoju savest i znanje, podlegne takvoj kampanji i donese presudu kakva je poželjna od strane nekih struktura u društvu u tom momentu, što je jako opasno - kaže Delibašić. Predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor istakao je da su kazne za kršenje pretpostavke nevinosti niske i da bi uvođenje strožih, pa i kazni zatvora, poboljšalo postojeću situaciju.

foto: Silvija Slamnig

Alumni klub Pravosudne akademije svoje Treće godišnje savetovanje „Odgovor(n)i za budućnost“ namenjen za sudije, tužioce, advokate i polaznike akademije trajaće do 14. septembra u Vršcu.

Sud sudi prema dokazima, a ne na osnovu tekstova!

Advokat Snežana Đokić kaže da mediji nemaju uticaj na donošenje sudskih presuda. Izveštavanje medija nikome nije odredilo pritvor. Imamo zvaničnike koji daju kvalifikacije pre završetka postupka. Da li je u tom slučaju krivo službeno lice koje je dalo izjavu ili novinar koji je to preneo. Taman posla kada bi medijski tekst doveo do toga da se ne sudi prema dokazima nego prema objavi medija - kaže Đokićeva.

Značajne promene za

Pravosudnu akademiju

U novom Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji su usklađeni sa preporukama Venecijanske komisije, Pravosudna akademija je definisana kao samostalna institucija koja obučava sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, kao i kandidate za te funkcije.

Tako je završena Akademija jedan od uslova za izbor u zvanje sudije, astrukovne organizacije i organizacije civilnog društva protivili su se uvođenju Pravosudne akademije u Ustav.

Ministarstvo pravde će povodom novog Nacrta organizovati okrugli sto na kojem će stručnoj javnosti predstaviti amandmane

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track