STEFANOVIĆ: Srbija uspešna u borbi protiv kriminala, imamo na šta da budemo ponosni! Molim sudije da sude oštro
Foto: Marina Lopičić

konferencija

STEFANOVIĆ: Srbija uspešna u borbi protiv kriminala, imamo na šta da budemo ponosni! Molim sudije da sude oštro

Društvo -

BEOGRAD - Nema zemlje koja može da kaže da je potpuno pobedila kriminal i korupciju, ali Srbija jeste uspešna u borbi protiv kriminala, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je, na konferenciji o primeni Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizvanog kriminala, terorizma i korupcije", rekao da je pohvalio tužioce, policajce, sudije i sve koji su, kaže, doprineli da Srbija bude uspešna u borbi protiv korupcije.

- Imamo na šta da budemo ponosni, iako u borbi protiv kriminala nikad ne smemo da budemo zadovoljni, rekao je Stefanović.

Ministri Srbije i RS o saradnji policije i migrantskoj krizi

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Republike Srpske, Nebojša Stefanović i Dragan Lukač razgovarali su danas o saradnji policije u borbi protiv organizovanog kriminala, i o merama u vezi s prilivom migranata.U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije se navodi da su Stefanović i Lukač ocenili da je saradnja policija veoma dobra i da su razmene informacija i zajedničke akcije doprinele rešavanju pojedinih krivičnih dela i hapšenju kriminalaca.

Ocenili su da su potrebne dodatne mere policije za suprotstavljanje organizovanim kriminalnim grupama koje deluju u regionu.

Ministri su ukazali da je migrantska kriza globalni problem koji ne mogu samostalno rešiti Srbija i Republika Srpska, zbog čega su neophodni jasan stav EU i zajednički odgovor svih država pogodjenih migrantskom krizom.

Istakao je da Srbija ima dobar zakonodavni okvir, oštre zakone koji pružaju mogućnost Srbiji da bude veoma ozbiljan zemlja u toj borbi.

- Moja molba sudijama je da sude baš tako - oštro, bez blage kaznene politike. Zakoni su, tu, nema potrebe da ih menjamo na svakih šest meseci ili godinu dana, rekao je ministar.

Podvukao je, takođe, da je važno da se utiče da društvo shvati da korupcija nije poželjna i nije nešto što je blago, bez obzira da li se radi o 100 evra ili o onoj koja se ne vidi na prvi pogled, a najopasnija je, jer odnosi ogroman novac, pa nam nestaju škole, bolnice, putevi, zahvaljujući ljudima koji razmišljaju kako da steknu za sebe, a ne za opšte dobro.

Istakao je da postoji dobra koordinacija na krovnom nivou, kroz Savet za nacionalnu bezbednost, kao i da je unapređen značajno rad tužilaštava i policije.

- Uveren sam da Srbija nije zemlja u kojoj će ikada cvetati korupcija i kriminal. Uveren sam da su svi posvećeni da pokažu da smo zemlja dobrih, poštenih i odgovornih ljudi i da smo spremni da taj korov u našim redovima počupamo i pokažemo da smo zemlja u kojoj će postojati vladavina prava kao suština, a ne fraza, zaključio je Stefanović.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track