SKUPŠTINA DANAS O PENZIJAMA: Menja se način obračuna za radnike sa beneficiranim stažom
Foto: Marina Lopičić

izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju

SKUPŠTINA DANAS O PENZIJAMA: Menja se način obračuna za radnike sa beneficiranim stažom

Politika -

Veće oktobarske penzije stižu u novembru

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavila je danas rad raspravom o amandmanima na izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim se, između ostalog, ukida Zakon o smanjenju penzija najkasnije do 30. septembra 2018. godine.

Među brojnim izmenama Zakona o PIO ključna je ukidanje smanjenja penzija, zahvaljujući kojoj će oktobarsku penziju (isplata u novembru) penzioneri dobiti sa uvećanjem.

Novim zakonom biće utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije.

Pored toga, biće promenjen način obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (tzv. beneficirani staž), a koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se "penali" za ove osiguranike računaju u odnosu na njihovu sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika sa beneficiranim stažom.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju podneto je 615 amandmana.

Pored ovog zakona, na dnevnom redu su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju na koji je podneto 37 amandmana, kao i Predlog zakona o profesijama od posebnog interesa za Republiku Srbiju i uslovima za njihovo obavljanje na koji je podneto 20 amandmana.

Opozicija je prethodnih dana kritikovala predloženo rešenje, navodeći da nije dobro da vlada ima diskreciono pravo da određuje procenat povećanja, a takođe su pitali kako će se vratiti ono što je penzionerima oduzeto u prethodne četiri godine. Prema njihovim procenama, reč je o iznosu od oko 800 miliona evra.

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da se penzije neće usklađivati sa rastom cena i inflacijom, već da se teži da penzije dostignu minimalnu potrošačku korpu, što znači da će povećanje biti veće od aktuelne inflacije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja