MENTALNO ZDRAVLJE ŠKOLSKE DECE SVE UGROŽENIJE: Polovina učenika u Srbiji nervozna, četvrtina ima glavobolju
Foto: Shutterstock

istraživanje

MENTALNO ZDRAVLJE ŠKOLSKE DECE SVE UGROŽENIJE: Polovina učenika u Srbiji nervozna, četvrtina ima glavobolju

Društvo -

BEOGRAD - Svaki drugi učenik u Srbiji navodi da oseća nervozu skoro svake nedelje ili češće, dok četvrtina njih oseća glavobolju i ima problema sa uspavljivanjem skoro svake nedelje, ukazuju rezultati nacionalnog pilot istraživanja o ponašanju školske dece u vezi sa zdravljem.Istraživanje je realizovao Institut za javno zdravlje Srbije u 2017. godini, a u njemu se navodi da je petina prijavila da oseća bol u stomaku, ledjima ili potištenost skoro svake nedelje i češće, dok sa istom učestalošću svaki deseti učenik ima vrtoglavicu.

foto: Profimedia

Podaci su objavljeni povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, koji je ove godine posvećen mladima i mentalnom zdravlju adolescenata.

Četvrtina učenika u Srbiji je barem jednom u životu popilo toliku količinu alkohola da su bili zaista pijani, a 12 odsto njih je kazalo da su se opili barem jednom u proteklih mesec dana.

Najveći broj učenika, oko tri četvrtine, opaža sopstvenu telesnu težinu kao sasvim adekvatnu, svaki deseti učenik doživljava sebe kao premršavog, dok 15 odsto smatra sebe debelim.

Više od četiri petine učenika pozitivno ocenjuje različite aspekte komunikacije u porodici, tako da 86 odsto smatra da u porodici razgovaraju o bitnim stvarima, 83 odsto navodi da ih slušaju kada govore, a skoro isti procenat navodi da nesporazume u porodici razrešavaju razgovorom.

Podrška prijatelja, iako velika, opažena je kao manja nego što je to u slučaju podrške od strane članova porodice tako da 77 odsto smatra da njihovi prijatelji pokušavaju da im pomognu, a isto toliko veruje da može da računa na prijatelje kada imaju problem.

foto: Profimedia

U Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) se beleži visoka učestalost zdravstvenih problema u vezi sa mentalnim zdravljem u adolescenciji, a ova stopa iz godine u godinu raste, navodi se u saopštenju.

U Evropi je samoubistvo vodeći uzrok smrti kod adolescenata u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, a drugi vodeći uzrok u zemljama sa visokim dohotkom.

U evropskom regionu SZO bilo je više od 4.000 samoubistava u dobi 10-19 godina, uglavnom među dečacima.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track