IMAMO 1,6 MILIONA NELEGALNIH OBJEKATA: Stižu izmene zakona, lakše uklanjanje nezakonitih zgrada
Foto: Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja

Ozakonjenje zgrada i kuća

IMAMO 1,6 MILIONA NELEGALNIH OBJEKATA: Stižu izmene zakona, lakše uklanjanje nezakonitih zgrada

Društvo -

Izmene Zakona o ozakonjenju objekata omogućavaju rušenje nelegalnih objekata posle drugostepenog rešenja kojim se legalizacija odbacuje ili odbija, izjavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović obrazlažući izmene ovog zakona u Skupštini.

Mihajlovićeva očekuje da će rušenje objekata posle drugostepenog rešenja doprineti da bude mnogo više uklonjenih nelegalnih objekata, jer rušenje neće čekati na pravosnažno rešenje, kao što je bio slučaj dosad.

foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

Ona je na kritike da je postupak legalizacije spor odgovorila da je od 2015. popisano 1.659.307 nelegalnih objekata, a ozakonjeno 183.000, te da je njeno ministarstvo krenulo da rešava problem nelegalnih objekata koji se gomila već 30 i više godina.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj prozvao je Mihajlovićevu "kako misli da ruši kuće po Srbiji, a da pre toga ne poruši dve kuće bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića u zaštićenom pojasu na obali reke Save". Šešelj je ocenio da će izmenom tog zakona opet stradati samo sirotinja, koja nema veze u državnim organima ili će odabrati nekog političkog protivnika da ga na taj način "stuku".

Na Šešeljeve opaske Mihajlovićeva je odgovorila da vidi da Šešelj ima neki problem s Tomislavom Nikolićem i da s njim treba i da ga reši, a onda podsetila javnost da su radikali na vlasti na Novom Beogradu bili s Aleksandom Šapićem, a da je Novi Beograd nadležan za deo gde se nalaze Nikolićeve vikendice.

foto: Printscreen

- Pa što to onda niste srušili - upitala ga je Mihajlovićeva.

Izmene zakona o ozakonjenju predviđaju da će za nelegalnu gradnju biti odgovoran vlasnik parcele na kojoj je izgrađen nelegalni objekat, da će moći da se ruši sve što je nelegalno izgrađeno posle 27. novembra 2015, da će se plaćati porez na nelegalni objekat i drugo.

Brojka

1.659.307 nelegalnih objekata popisano od 2015.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto:Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track