OŠTRA POLEMIKA U SKUPŠTINI!  Lider radikala ušao u duel sa ministarkom Mihajlović, a onda mu je ona žestoko ODBRUSILA
Foto: Printscreen

ministarka obrazlaže zakone

OŠTRA POLEMIKA U SKUPŠTINI! Lider radikala ušao u duel sa ministarkom Mihajlović, a onda mu je ona žestoko ODBRUSILA

Politika -

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas će izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju bepsravnih objekata omogućiti lakše i brže uklanjanje bespravnih objekata i sprečiti nelegalnu gradnju.

Ona je na sednici Skupštine Srbije, obrazlažući 10 zakona iz oblasti građevinarstva i saobraćaja, rekla da je cilj da se domaći propisi usklade sa standardima EU.

Među zakonima su i novi Zakon o građevinskim proizvodima i izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i Zakona iz oblasti vazdušnog i vodnog saobraćaja.

"Menjamo zakone kako bi išli u korak s vremenom i dostigli u tim oblastima evropske standarde. Imaćemo moderan transport i građevinarstvo", rekla je Mihajlovićeva.

foto: Printscreen

Polemika u Skupštini

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj zatražio je od parlamenta da danas raspravlja o smeni potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović zbog toga što je navodno bez odluke vlade potpisala memorandum o saradnji za gradnju auto-puta Preljina - Pojate sa američkom kompanijom Behtel, što je Mihajlović u raspravi demanatovala.

Šešelj je rekao da je očekivao da će vlada promeniti predloženi dnevni red u skupštini i da se razgovara o smeni Mihajlović, između ostalog zato jer nije reagovala na izjavu američkog ambasadora Kajla Skota da je Kosovo nezavisna i suverena država.

"Smena je jedino logično i racionalno rešenje, spasavajuće za ovu vladu, jer što duže vlada trpi ovu ministarku, biće u sve težoj situaciji", kazao je Šešelj.

Ministarki je prebacio da nije mogla da sprovede rušenje nelegalne vikendice sinova Tomislava Nikolića.

"Ne volim alapače koje misle da su sve i svja", rekao je Šešelj, a tokom rasprave je jednoj poslanici dobacio da "obrije brkove, pa da onda dođe na sednicu", a predsedavajući sednicom Veroljub Arsić je onda rekao poslanici DS Gordani Čomić da mora da bude spremna na reakciju ako dobacuje.

Mihajlović je u odgovoru demantovala Šešelja ističući da je Vlada Srbije 4. oktobra donela odluku o potisivanju memoranduma sa Behtelom i dala joj ovlašćenje da ga potpiše u ponedeljak.

"Nama je taj auto-put potreban za centralnu Srbiju. Vas ne želim, niti mogu da prevaspitavam".

Mihajlović je rekla da je sa ambasadorm SAD Kajlom Skotom, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra trgovine SAD Vilbura Rosa, potpisala 6. septembra Memorandum o razumevanju između Srbije i SAD u oblasti infrastrukture.

Minstarka je istakla da Srbija u infrastrukturnim projektima sarađuje i sa drugim zemljama, Kinom, Rusijom, Azerbejdžanom navodeći da smo previše mali da bi odbijali saradnju i da sarađujemo i sa američkim kompanijama.

Kada je reč o ceni za gradnju Moravskog koridora, Mihajlović je objasnila da je prilikom potpisivanja memoranduma sa Behtelom izneta samo maksimalna procenjena vrednost tog projekta i da ona nije obavezujuća pošto je reč o memorandumu, a ne ugovoru o kojem će se izjašnjavati vlada.

"Vlada će svakako prihvatiti cenu i uslove finansiranja, jer o tome ne odlučuje jedan ministar već cela vlada".

Mihajlović je dodala da se kada je Šešelj bio u Vladi Srbije nije ništa gradilo, 'već su padale bombe'.

"Tako da nemojte da nam govorite šta treba da radimo", poručila je Mihajlović Šešelju.

foto: Marina Lopičić

Ministarka je prilikom izlaganja istakla da se donosi potpuno novi Zakon o građevinskim proizvodima koji će prvi put regulisati kvalitet građevinskih proizvoda i urediti to tržište, i napomenula da su zemlje u regionu odavno to uradile.

Najvažniji efekti ovog zakona biće uređenije tržište građevinskih proizvoda, podizanje kvaliteta materijala koji se koristi u gradnji puteva, mostova, zgrada i drugih objekata, uz povoljnije cene za investitore omogućene konkurencijom proizvođača.

Istakla je da se donose izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koje će posebno regulisati taksi prevoz, pošto u Srbiji ima najmanje 17.000 taksista koji su sastavni deo transportnog sistema svakog grada.

Mihajlovićeva dodaje da je trebalo da lokalne samouprave ranije reše veliki broj problema u vezi s taksi prevozom i da će te izmene omogućiti kvalitetan taksi prevoz.

Kada je reč o izmenana Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju objekata, kaže da će biti rešen problem nesavesnih investitora i da će moći lakše da se ruše nelegalni objekti, pošto su do sada upravni sporovi trajali i po nekoliko godina.

"U međuvremenu se prodaju stanovi i onda lokalne samouprave nisu mogle da ruše takve bespravne objekte", kaže Mihajlović.

Takođe, u katastru će postojati zabeležba svih stanova koji su nelegalno izgrađeni i takvi stanovi i objekti neće moći da se prodaju. Mihajlović ističe da će biti produženo trajanje građevinske dozvole sa dve na tri godine, a lokacijski uslovi sa 12 na 24 meseca.

foto: Marina Lopičić

"Imaćemo i dopune Zakona o katastru i e Plan, tako da planska akta više nećemo čekati godinama, što je ponekad bio slučaj", rekla je ministarka i dodala da se uvode i male licence, pored velikih, tako da niko neće moći da gradi bez licence.

Izmene Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji pružiće državi, građevinskim inspektorima i lokalnoj samoupravi nove mogućnosti za još efikasniju borbu protiv neodgovornih i bahatih investitora koji grade bez dozvole i pokušavaju da zarade na kršenju zakona.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju objekata uvodi novu alatku koja će biti na raspolaganju svima koji sprovode ovaj zakon, a to je, lakše i brže donošenje i sprovođenje rešenja o uklanjanju nelegalnih objekata, objasnila je Mihajlovićeva.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track