Najnovije vesti

MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Socijalne karte do juna 2019.
Foto: Marina Lopičić

Ministarstvo za rad

MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Socijalne karte do juna 2019.

Društvo

BEOGRAD - Ministar za rad Zoran Đorđević je najavio danas da će socijalne karte biti uvedene do kraja maja ili početka juna, kada bi trebalo da bude usvojen Zakon o socijalnim kartama.

 

Đorđević je na Ekonomskom samitu Srbije rekao novinarima na pitanje dokle se stiglo sa izradom socijalnih karata, da je taj proces podeljene u tri faze.

 

"Tender je završen, želimo da sve baze podataka koje ima ministarstvo stavimo u jednu bazu podataka i da na jednom mestu imamo sve objedinjeno. I napravimo aplikaciju koja će da ukrsti te naše podatke. To će biti prvi put da će neka prva državna institucija, Ministarstvo rada, koje će to da implementira u Državnom data centru", rekao je Đorđević.

foto: Marina Lopičić

Naveo je da bi to trebalo da se završi krajem maja ili početkom juna, do kada bi trebalo da bude usvojen Zakon o socijanim kartama.

Kako je rekao, to će pružiti osnov za drugu fazu, a to je implementiranje u našu bazu svih podataka iz drugih baza, koje poseduju drugi državni organi.

"Treća faza bi trebalo da krene početkom 2020. godine. To je onaj korak koji radimo zajedno sa Danskom, da primenimo alate za urkštanje podataka i dobijanje informcija koje će nama u ministrstvu dati mogucnost da finansijsku pomoć dajemo automatski, bez administracije i papirologije".

 

Đorđević je rekao i da su sadašnje procedure za dobijanje pomoći komplikovane i da oduzimaju dosta vremena. "Kada budemo sve to uveli, građani će dobijati pomoć po autmatizmu, ali će je tako i gubiti ako se steknu uslovi da više nemaju pravo na to", naveo je ministar.

foto: Marina Lopičić

Izrada socijalnih karata vrlo je osetljiva stvar, objasnio je, pre svega zbog zaštite podataka o ličnosti, a s obzirom da će se svi podaci o svakom građaninu nalaziti na jednom mestu.

 

Ministarstvo će u svemu tome poštovati Zakon o tajnosti podataka o ličnosti, poručio je. "Ipak, neće moći bilo ko, čak ni ministar rada da pristupa svim tim podacima, već će misnitarstvo samo dobijati ukrštene podatke koji će nama davati elemente da donosimo razne odluke - da li će nekome biti manja ili veća socijlna pomoć i da li će neko dobijati pravo na neku pomoći iz drugih zakona, da li postoji zloupotreba, da li postoje povezana lica i slično. Sve to je sada teško dokazivo. Mi trentno ne možemo da izvršimo kontrolu svega", rekao je ministar.

 

Kako je naveo, zahvaljujući socijalnim kartama pomoć će biti podeljena na pravičan način i će sve biti transparentno.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...