ĐORĐEVIĆ: Od 1. januara Ministarstvo rada kontrolisaće budžete socijalnih ustanova
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

precizna kontrola novca

ĐORĐEVIĆ: Od 1. januara Ministarstvo rada kontrolisaće budžete socijalnih ustanova

Društvo -

BEOGRAD - Od 1. januara Ministarstvo rada kontrolisaće u potpunosti budžete centara za socijalni rad i ustanova socijalne zaštite, saopšteno je iz tog resora.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da će preciznom kontrolom svakog utrošenog dinara biti omogućeno da ta novca za te namene bude više i da izdvajanja budu veća u narednom periodu, ali i da građani vide da se novac troši transparentno.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je objašnjeno, 209 ustanova socijalne zaštite - odnosno indirektnih korisnika budžeta, biće uključeno u Sistem izvršenja budžeta Srbije (ISIB), što znači da neće moći da troše novac kao do sada i da raspolažu njime preko svojih filijala, već će Ministarstvo u potpunosti kontrolisati trošenja, kako bi se sprečile zloupotrebe, ali i racionalno trošio novac u skladu sa potrebama.

"Ukidaju se podračuni, a sva plaćanja će se vršiti preko sistema. Neutrošena sredstva na kraju godine, sa podračuna za sopstvene prihode i podračuna za namenska sredstva, biće prebačena na odgovarajuće evidencione račune u okviru ISIB-a, a ta sredstva će ustanove moći da troše u narednoj godini. Neutrošena sredstva na kraju godine sa podračuna za redovno poslovanje, biće prebačena u budžet Srbije", naveo je Đorđević.

Ovaj sistem počinje da funkcioniše od 1. januara 2019, kada će se centri i ustanove naći u sistemu Trezora, a od naredne nedelje počinju obuke u Upravi za trezor za svih 209 ustanova socijalne zaštite.

Ministar je pojasnio da će se novim sistemo značajno unaprediti i kvalitet izveštavanja o izvršenju budžeta, što je i predviđeno Memorandumom o ekonomskoj i fiskalnoj politici u okviru Stendbaj aranžmana odobrenog od strane MMF.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na radnom sastanku s rukovodiocima socijalnih ustanova Đorđević je podsetio da je Ministarstvo krajem 2017. pokrenulo projekat "Osnaživanje centara za socijalni rad na teritoriji Srbije" i naglasio da je ovo samo logičan nastavak aktivnosti na razvoju sistema socijalne zaštite, koji će sa projektom uvođenja socijalnih karata obezbediti da se moderni mehanizmi implementacije programa socijalne zaštite ostvaruju na republičkom, ali i lokalnom nivou.

Iz ministartva je najavljeno da će na njihovom sajtu korisnici moći svakodnevno da prate dinamiku realizacije ovog projekta, informišu se o najvažnijim pitanjima i nađu odgovore na eventualne nedoumice u vezi sa prelaskom na novi sistem izvršenja budžeta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track