Najnovije vesti

PORUKA IZ AUSTRIJE UOČI MEĐUVLADINE KONFERENCIJE EU I SRBIJE: Otvaranje najmanje tri poglavlja 10. decembra
Foto: Shutterstock

DEVETA KONFERENCIJA BIĆE ODRŽANA U BRISELU

PORUKA IZ AUSTRIJE UOČI MEĐUVLADINE KONFERENCIJE EU I SRBIJE: Otvaranje najmanje tri poglavlja 10. decembra

Politika

Austrija kao predsedavajuća članica EU planira da 10. decembra bude održana deveta Međuvladina konferencija EU i Srbije, a portparol austrijskog predsedavanja kaže da se oni nadaju da će tada moći da se otvore najmanje tri nova poglavlja.

On je za Tanjug potvrdio da će 10. decembra u Briselu biti održana Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima sa EU.

"Naš je plan da to bude 10. decembra i nadamo se da ćemo moći da otvorimo najmanje pri poglavlja", poručio je portparol austrijskog predsedavanja.

U radnim telima Saveta EU najdalje se odmaklo u radu na tri pregovaračka poglavlja: Poglavlju 9, koje se odnosi na finansijske usluge, Poglavlju 17 koje se bavi ekonomskom i monetarnom politikom i Poglavlju 18, što je statistika.

Srbija i Evropska Komisija su Savetu dostavile i pregovaračke pozicije za Poglavlja 2 koje se tiče slobode kretanja radnika i Poglavlje 4 o slobodi kretanja kapitala.

U ovom trenutku Parlament Srbije usvaja i pregovaračke pozicije za poglavlja 14 i 21, o transportnoj politici i trans-evropskim mrežama, koje bi, prema informacijama Tanjuga, do kraja oktobra trebalo da se nađu u Briselu.

U Briselu ipak podsećaju da je napredak u poglavljima koja se odnose na oblasti vladavine prava i osnovnih prava kao i napredak u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom od ključne važnosti za određivanje brzine pristupnih pregovora i da će broj novootvorenih poglavlja u najvećoj meri zavisiti upravo od političke procene EU članica o napretku Srbije na tom planu.

"Otvaranje daljih poglavlja se može postići samo ako ima napretka u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom. Srbija je posvećena napretku u vladavini prava i uveren sam da će tokom predsedavanja Austrije doći do otvaranja novih poglavlja u ovoj godini", izjavio je ranije komesar Johanes Han.

Srbija je na prethodnoj, osmoj po redu, Međuvladinoj konferencija koja se održala 25. juna u Luksemburgu otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima. Tada su otvorena poglavlja 33 i 13, koja se odnose na finasijske i budžetske odredbe i ribarstvo.

U ovom trenutku Srbija od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja ima 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...