Najnovije vesti

ČELNIK ŽELEZNICA 7 GODINA UČI ENGLESKI: Za profesorku isplaćeno 2,7 MILIONA dinara! Direktor odgovara: Pričam sa strancima, moram da BUDEM FLUENT!
Foto: Kurir

RASIPNIŠTVO! Direkcija za železnice sedam godina školuje rukovodioca

ČELNIK ŽELEZNICA 7 GODINA UČI ENGLESKI: Za profesorku isplaćeno 2,7 MILIONA dinara! Direktor odgovara: Pričam sa strancima, moram da BUDEM FLUENT!

Društvo

Petar Odorović, direktor Direkcije za železnice, sedam godina tokom radnog vremena uči engleski, a profesorkinu neto platu od 21.600 dinara plaća firma

Petar Odorović, direktor Direkcije za železnice, o trošku firme kojom rukovodi angažovao je ličnu profesorku engleskog jezika i za sedam godina, koliko njegovo školovanje traje, u ovu svrhu potrošio je više od 15.000 evra, saznaje Kurir.

Čelnik Direkcije za železnice, koja je dala 30.000 evra za renoviranje toaleta u poslovnoj zgradi u Nemanjinoj ulici, o čemu je Kurir već pisao, po ugovoru o delu angažovao je profesorku koja mu drži privatne časove tokom radnog vremena.

- O trošku Direkcije za železnice profesorka Jelena Đokić drži časove direktoru Odoroviću tri puta nedeljno po sat i po, i to traje od oktobra 2011. godine, punih sedam godina. Za te časove profesorki se mesečno isplaćuje 21.600 dinara bez PDV. S doprinosima za penziono i zdravstveno osiguranje, čija je uplata obavezna kad su u pitanju ugovori o delu, ta suma izađe preko 30.000 dinara mesečno. Za sedam godina Direkciju su Odorovićevi časovi engleskog jezika koštali preko 15.000 evra, i to bez poreza i doprinosa na zaradu - kaže izvor Kurira.

Ako je od početka primala istu mesečnu apanažu, nije teško izračunati da je s porezima i doprinosima na ugovor od 21.600 Odorovićeva profesorka engleskog Direkciju koštala 33.000 dinara mesečno. Za 84 meseca, koliko mu drži časove, profesorki je Direkcija za železnice isplatila 2,7 miliona dinara, to jest više od 23.000 evra.

foto: Shutterstock

Direktor Petar Odorović za Kurir je potvrdio da uči engleski jezik o trošku firme, ali u tome ne vidi ništa sporno.

- Da, imam profesorku engleskog jezika. Ne dolazi tri puta nedeljno nego kako kad, kad imam vremena. Pošto imam kontakte sa strancima, moje mišljenje je da treba da budem "fluent", da predstavljam ovu zemlju kako treba. Imam pravo na lično usavršavanje kao i svi moji zaposleni. I mojim službenicima su plaćeni različiti kursevi. Postoji stavka u budžetu za usavršavanje bilo koje vrste, a da li je engleski ili nešto drugo, nije važno - rekao je Odorović.

Ipak, on negira da njegov kurs engleskog traje sedam godina.

- Ma kakvi sedam godina. Profesorka dolazi dugo, ali ne vodim evidenciju - ističe Odorović i dodaje da je profesorka angažovana preko nevladine organizacije čijeg imena nije mogao da se seti i uputio nas na stručne službe u firmi da nam dostave precizne podatke o vremenu angažovanja profesorke i visini njene zarade.

Precizne podatke o primanjima profesorke Đokić za sedam godina od Direkcije za železnice nismo dobili iako smo pitanja poslali.

Ninić: Skandalozan je direktorov specijalni status

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava ističe da su verovatno interna akta Direkcije za železnice usklađena tako da zaposleni i direktor imaju pravni osnov za uživanje tih beneficija. - Međutim, postavlja se pitanje da li je tako nešto opravdano i da li je moralno u trenutku kada se u državi sprovodi fiskalna konsolidacija. A posebno je skandalozno da direktor ima specijalan status u odnosu na druge zaposlene u smislu tih individualnih časova. Postavlja se pitanje i da li je taj engleski potrebniji nekom drugom od zaposlenih umesto direktoru. A direktor je, s obzirom na visinu plate, mogao sam sebi da plati časove, a da tu privilegiju ustupi nekom od zaposlenih sa skromnijim primanjima - ističe Ninić.

foto: Damir Dervišagić

Činjenice Imovinska karta Petra Odorovića

128.000 dinara primao je Petar Odorović kao zamenik direktora Direkcije za železnice 2009. godine 350 m2 površina je četvorosobnog stana čija polovina pripada Petru Odoroviću 81m2 iznosi površina dva poslovna prostora nad kojima Odorović ima 50% vlasništva 24m2 ima lokal čiji je 100% vlasnik Odorović "Audi A6" i "mercedes C270" poseduje Petar Odorović

(Kurir.rs / Slavica Tomčić)

Foto: Kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...