NEOPHODNE DODATNE FINANSIJSKE ANALIZE: Platni razredi na čekanju
Foto: Shutterstock

ODLOŽENO

NEOPHODNE DODATNE FINANSIJSKE ANALIZE: Platni razredi na čekanju

Društvo -

Primena propisa o platnim razredima odlaže se do 1. januara 2020. jer je neophodno uraditi dodatne finansijske analize tokom sledeće godine, rečeno je za Kurir iz kabineta Branka Ružića, ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Podsetimo, Vlada Srbije odlučila je u petak da odloži primenu Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o zaposlenima u javnim službama, koji je trebalo da počnu da se primenjuju od 1. januara 2019, ali odlaganjem nije obuhvaćeno i najavljeno povećanje plata u javnom sektoru.

- Na poslednjoj sednici Vlade odlučeno je da je neophodno uraditi dodatne finansijske analize tokom sledeće godine, kako bi reforma dala pun efekat od samog početka svoje primene, početkom 2020. Ovakva odluka pre svega počiva na uvažavanju svih potreba zaposlenih javnih službi, a ne ugrožavajući dostignutu fiskalnu stabilnost - navode za naš list iz ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Oni ističu da je reforma sistema plata izuzetno važan proces koji treba da uredi sistem plata i radnih odnosa svih zaposlenih u javnoj upravi i konačno da se zna ko koliko za koji posao treba da zaradi, a da se pritom obezbedi bolje upravljanje i kadrovima i javnim finansijama.

- Tokom celog procesa, Vlada Srbije je uključivala sve sindikate, stručnu i zainteresovanu javnost u cilju pronalaženja najboljeg rešenja. Reforma podrazumeva promene iz korena u određivanju plate, napredovanja po učinku i obezbeđivanju transparentnije i fer raspodele zarada. Budući da je u proteklom periodu reforma izazvala veliku pažnju i zainteresovanost javnih službi u želji da popravimo njihov položaj, započeli smo i finansijske analize dogovorenih postupaka - navode iz pomenutog ministarstva.

Kurir.rs/ M. B./ Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track