KOSOVO NE NAPUŠTAM: Hleb delim za džabe da deca ne gladuju!
Foto: Printscreen Kurir TV

Ona je heroj severne Kosovske Mitrovice

KOSOVO NE NAPUŠTAM: Hleb delim za džabe da deca ne gladuju!

Društvo -

Sever Kosova je ovih dana u teškoj situaciji zbog zaustavljanja robe iz Srbije i povećanja taksi, što je dovelo do velikih poskupljenja, ali i u takvim trenucima postoje heroji koji svim srcem pomažu narodu!

Takva je Vidosava Milovanović iz Kosovske Mitrovice, koja vekne hleba sama mesi i tako prehranjuje i svoju porodicu, ali i one koji ne mogu da ih priušte. Kako je za Kurir rekla, sa Kosova ne ide jer je tu ceo svoj život. Kako bi zaradila neki dinar, počela je prodaje hleb, i to po 25 dinara za veknu, što je duplo jeftinije nego u radnjama. Oni koji nemaju novca, hleb dobijaju na poklon.

- Delim ga ljudima i besplatno ako treba, samo da deca ne gladuju. Sve sam sama napravila jer imam unučiće, ćerka ne radi... Moram, nije mi ovo zanimanje, nego moranje. Ako brašna nestane, imam žita u zalihama, ne bojim se. Pored ove dve ruke nikada nećemo biti gladni. Ostaćemo na Kosovu i moja porodica i ja, ovde su mi i preci, i deca, i svi - poručuje ona za Kurir.

Inače, kako javlja reporter Kurira, juče na sever Kosova nije stigao ni litar mleka, brašna za hleb ima još za pet dana, zaliha kiseonika u bolnici u

Kosovskoj Mitrovici sve je manje, a najkritičnije je sa pojedinim citostaticima i antibioticima, kao i nekim anesteticima i analgeticima. - Kiseonika ima za još pet-šest dana, sa drugim lekovima situacija može da postane kritična za 10 dana ako ne dođe do deblokade u snabdevanju. Najkritičnija situacija je sa rastvorima, pojedinim citostaticima i antibioticima, kao i nekim anesteticima i analgeticima. Očekujem da ćemo uz podršku države ovaj problem prevazići - kaže direktor ZC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović.

Posle nekoliko dana na sever KiM stigle su i srpske novine. Situacija je tokom jučerašnjeg dana bila mirna, mada se napetost i neizvesnost zbog proteklih događaja osećaju u vazduhu. Juče je održana i sednica kriznog štaba četiri opštine na severu KiM o trenutnoj situaciji u pokrajini, a odlučeno je da se danas u 12 časova održe novi protesti u centru severne Mitrovice. Poslanik Srpske liste Igor Simić pozvao je građane da mirno protestuju, budu uzdržani i ne nasedaju na provokacije.

Teror Albanaca se nastavlja Privedena sekretarica Olivera Ivanovića, određen joj pritvor od 48 sati Teror kosovske vlasti se nastavlja! Nakon hapšenja četvorice Srba u petak, istražne jedinice kosovske policije sprovele su juče u Specijalno tužilaštvo u Prištini Silvanu Arsović, sekretaricu ubijenog Olivera Ivanovića. Njoj je određen pritvor od 48 sati. To je potvrdila za KoSSev funkcionerka SDP Ksenija Božović, koja je krenula za Gračanicu kako bi dobila detalje o slučaju. - Ne znamo zašto je odvedena u Prištinu, zašto saslušanje nije obavljeno u Kosovskoj Mitrovici i zbog čega su je odveli kada je već tri puta davala iskaz u vezi sa Oliverovim ubistvom. Čekamo da nam se jave advokati iz Gračanice, koje smo angažovali da saznaju o čemu je reč.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Nema informacija koje uhapšene povezuju sa ubistvom

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu kaže da ni o jednom od uhapšenih u Kosovskoj Mitrovici nema informacije koje bi ih povezivale sa ubistvom lidera GI SDP Olivera Ivanovića. - Tužilaštvo nije upoznato sa tim da li takve informacije ili dokaze poseduju privremeni organi samouprave u AP Kosovo i Metohija - preciziraju u tužilaštvu i napominju da su kosovski organi po njegovim zahtevima za informacije i dokaze postupali selektivno.

Srbi iz enklava Poskupljenje pogađa i nas i Albance

Na krajnjem severozapadu Kosova, u Osojanu u opštini Istok, živi oko 300 Srba, pa se ovo selo smatra većom enklavom. Ovde još ima nekih zaliha robe, ali će brzo nastupiti nestašica ako sadašnje mere Prištine ostanu na snazi. - Isti hleb jedemo i mi i Albanci, po istoj ceni. Poskupljenje nije dobro ni za nas ni za njih. Pravo da ti kažem, mislim da će ova uka i buka brzo proći. Rukovodstva moraju da se dogovore za rešenje - kaže penzioner Bogić Repanović, koji sa 25 godina radnog staža prima od Srbije penziju 6.800 dinara. M. P.

Radoičića saslušavala srpska policija Negirao umešanost u ubistvo Ivanovića

Potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića juče je saslušavala srpska policija u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića. Srpsko tužilaštvo naložilo je saslušanje Radoičića nakon izjave tužilaštva u Prištini o njegovoj navodnoj umešanosti u ovaj zločin. Prema nezvaničnim saznanjima, Radoičić je kategorično negirao bilo kakvu vezu sa ubistvom Ivanovića. On je pre dva dana poručio da se neće predati prištinskim vlastima koje su u petak "htele da ga ubiju, a ne uhapse". Tada je istakao da nije uplašen, a svojim sugrađanima je otkrio da je "blizu", ali i da će se odazvati na bilo kakav poziv svoje zemlje Srbije da da iskaz.

- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije su, postupajući u skladu sa zahtevom Tužilaštva za organizovani kriminal, obavili razgovor sa M. R. u vezi njegovih saznanja o ubistvu Olivera Ivanovića. Policija je od M. R. uzela izjavu u skladu sa zahtevom za prikupljanje potrebnih obaveštenja, a u vezi sa istragom ubistva lidera Građanske inicijative SDP - saopšteno je iz MUP.

Kurir.rs / Z. Šaponjić - J. Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track