POVRATAK STRUČNJAKA U SRBIJU: Karta u jednom pravcu!
Foto: Promo

POVRATAK STRUČNJAKA U SRBIJU: Karta u jednom pravcu!

Društvo -

Želja da se doprinese razvoju Srbije i prenesu znanja i iskustva mladim kolegama u našoj zemlji, izazov koji nosi zaposlenje u velikim kompanijama koje posluju u Srbiji, kvalitet života u našoj zemlji…to su neki od razloga za povratak u Srbiju koji navode domaći stručnjaci koji su nakon više godina provedenih u inostranstvu rešili da nastavak karijere grade u svojoj rodnoj zemlji.

Raduje činjenica da poslednjih godina ovaj trend povratka jača i da je sve više domaćih kompanija koje stručnjacima mogu da ponude poslovne izazove zbog kojih su oni spremni da napuste svoje poslove i živote van granica naše zemlje i vrate se u Srbiju. Stručnjaci koji su se vratili poslednjih godina kao posebno važnu činjenicu za odluku o povratku navode da im se sada u najvećim domaćim kompanijama pruža i prilika da se dodatno usavršavaju i rade na savremenim tehnologijama.

“Povratak u Srbiju za mene je bila veoma dobra odluka. U Rusiji sam živeo od 1998. godine, gde sam magistrirao međunarodnu trgovinu na Plehanovskoj akademiji u Moskvi. Nakon više od 20 godina života i 15 godina uspešne karijere u oblasti nekretnina, pružila mi se mogućnost da se vratim u Srbiju i zaposlim u kompaniji NIS”, započinje razgovor Ljuban Davidović, rukovodilac projekta za infrastrukturu i podršku biznisa u NIS-u.

Prema njegovim rečima, zaposlenje u NIS- bila je sjajna mogućnost da svoja znanja i iskustva iskaže u velikoj domaćoj kompaniji, na drugačijem tržištu od onog na kome je do tada radio i u nekoj novoj poslovnoj ulozi. “Iako sam radio u prestižnim kompanijama koje su imale više predstavništava po čitavom svetu, ovo je prvi put da radim za ovako veliku kompaniju i trudim se da sva svoja iskustva koja sam stekao u Rusiji, prenesem i u ovako veliki sistem, poput NIS-a”, kaže Ljuban.

Kako navodi ovaj rođeni Beograđanin, koji je svoju uspešnu karijeru, ali i privatni život gradio u Moskvi, Srbija mu je nedostajala. “Jedan od razloga povratka u Srbiju bio je i kvalitet života koji ljudi ovde imaju. Ne govorim o standardu i nivou života, već o njegovom kvalitetu, počev od dobre hrane, klime, manjih saobraćajnih gužvi i više slobodnog vremena. Takođe, želeo sam da moje dete odrasta u Srbiji, da oseti beogradski duh uz koji sam ja odrastao i koji izuzetno mnogo znači za percepciju sveta oko sebe. Moram da kažem da mi je u Rusiji bilo izuzetno dobro, moj život tamo je bio zaista lep, ali jednostavno mi je bilo potrebno nešto drugo, neka nova energija, i to sam uspeo da uradim time što sam se vratio u Srbiju. Za sada sam izuzetno zadovoljan što sam napravio ovaj korak, mislim da sam mnogo dobio, ne samo ja već i cela moja porodica”, zaključuje Ljuban.

Ljuban Davidović
Ljuban Davidovićfoto: Promo

I Marko Vanić, mladi inženjer geofizike koji se školovao na prestižnim svetskim univerzitetima, navodi povratak u Srbiju kao ispravnu odluku za nastavak karijere. „Kada sam odlazio iz Srbije moja želja je bila da steknem što više znanja i da se onda vratim u Srbiju i to znanje primenim. Svakako ni odluka da odem, kao i da se vratim, nije bila laka”, rekao je on.

Marko Vanić
Marko Vanićfoto: Promo

Kako Marko navodi, nakon završetka studija na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, i stručne prakse, a zatim i zaposlenja u NIS-u, njegova želja za daljim usavršavanjem bila je jača. „Prilika da studiram u Holandiji, Švajcarskoj i Nemačkoj bila je jedinstvena, da uporedim njihove kulture i obrazovne sisteme, što je dalo veliki doprinos i mom profesionalnom razvoju. Interakcija sa kolegama iz raznih delova sveta i predavačima koji razvijaju neke od trenutno najnaprednijih metoda u geofizici je bila motivacija za dalji razvoj i napredovanje. Jedan od najvažnijih razloga za moj povratak u Srbiju je mogućnost da svojim znanjem koje sam stekao u inostranstvu i radom doprinesem pozitivnim promenama u Srbiji, što mi je zaposlenje u Naučno-tehnološkom centru NIS-a i omogućilo“, kaže Marko koji svoju karijeru menadžera za naučno-istraživački rad u NIS-u gradi već skoro dve godine. „Drago mi je da sam imao priliku da se vratim i budem deo tima koji može da posluži kao primer dobre prakse svim kompanijama u Srbiji“, zaključuje Marko, uz nadu da će se sve više domaćih stručnjaka koji su otišli iz Srbije odlučiti za povratak u našu zemlju.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track