Najnovije vesti

NEVIĐENI TEROR VLASTI U CRNOJ GORI! Protojerej Velibor Džomić: Sprema se progon još 20 sveštenika i njihovih porodica!
Foto: Printscreen

hajka na SPC

NEVIĐENI TEROR VLASTI U CRNOJ GORI! Protojerej Velibor Džomić: Sprema se progon još 20 sveštenika i njihovih porodica!

Društvo

Nalog MUP-a Crne Gore kojim se otkazuje gostoprimstvo za više od 30 nerezidentnih sveštenika i monaha, koji službuju u nekoj od četiri Eparhije SPC u državi Crnoj Gori, nastavak je protivpravnih radnji kojim se nastavlja progon sveštenstva i monaštva, posebno Mitropolije i crnogorsko-primorske

BEOGRAD - Ukupno pedesetak sveštenika, monaha, monahinja i članova svešteničkih porodica ostaće bez dozvole za boravak u Crnoj Gori, pri čemu njih tridesetak već imaju rok od mesec dana da napuste državu, dok se za ostalih dvadesetak to očekuje, kaže protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

"Nalog MUP-a Crne Gore kojim se otkazuje gostoprimstvo za više od 30 nerezidentnih sveštenika i monaha, koji službuju u nekoj od četiri Eparhije SPC u državi Crnoj Gori, nastavak je protivpravnih radnji kojim se nastavlja progon sveštenstva i monaštva, posebno Mitropolije i crnogorsko-primorske (MCP)", rekao je Džomić.

On je izrazio čuđenje zbog ovakvog postupanja MUP-a Crne Gore, jer je tokom prethodne dve godine u redovnom i uobičajenom postupku, svim ovim osobama odobravan privremeni boravak na osnovu obavljanja svešteničke službe.

"Tokom nekoliko prethodnih meseci dobili smo više od deset rešenja MUP-a kojim se našim sveštenicima, monasima, mohaninjama i svešteničkim porodicama odbija produženje privremenog boravka u Crnoj Gori na osnovu obavaljanje verske službe", navodi Džomić, inače koordinator Pravnog saveta Mitropolije i pravnog zastupnika svih sveštenika i monaha.

U međuvremenu, ukazuje, nije promenjen nijedan propis u Crnoj Gori.

"Smatram da takvo postupanje MUP-a nije motivisano pravnim nego političkim razlozima. Ne razumem zašto resor na čijem je čelu Mevdludin Nuhodžić pokreće takvu sinhronizovanu akciju koja nema nikakve veze sa pravom i činjenicama", kaže on.

Džomić navodi i da je pravni tim mitropolije uložio žalbe na ovakva rešenja, ali da je svaka odbijena, te da su nove žalbe poslate na adresu Upravnog suda.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...