Najnovije vesti

KARAĐORĐEVIĆI TVRDE DA IMAJU DOKAZ: Mi smo vlasnici Belog dvora! Priznanice su u Arhivu i Narodnoj banci
Foto: Dado Đilas

plaćano iz dvorske kase, ali i sefova kralja i kraljice, kao i kneza pavla

KARAĐORĐEVIĆI TVRDE DA IMAJU DOKAZ: Mi smo vlasnici Belog dvora! Priznanice su u Arhivu i Narodnoj banci

Društvo

Za sve ono što ne može biti vraćeno u naturi, kako za nekretnine, tako i za pokretnosti, maksimalan iznos koji po zakonu neko može da dobije jeste ukupno pola miliona evra

BEOGRAD - Kraljevska porodica Karađorđević ima priznanice, ugovore i druge dokaze kojima može da potkrepi svoj zahtev za povraćaj Dvorskog kompleksa na Dedinju, ali ih neće dostavljati na uvid javnosti dok traje postupak.

Kako pišu Novosti, potvrdio je advokatski tim koji zastupa pripadnike dinastije, priznanice se nalaze u Arhivu Jugoslavije i Narodnoj banci Srbije, i na svakoj od njih vidi se šta je plaćeno novcem iz dvorske kase, a šta novcem iz sefova kralja Aleksandra Prvog, kraljice Marije, kneza Pavla ili kneginje Olge.

Sve ono što je plaćeno novcem iz dvorske kase, kako saznaje list, biće tretirano kao državna imovina i ostaće državi, dok će Agencija za restituciju razmatrati isključivo nekretnine i pokretnosti za koje postoje dokazi da su ih članovi porodice Karađorđević platili vlastitim novcem.

Kralj Aleksandar je za života izgradio Kraljevski dvor u okviru kompleksa na Dedinju, za sebe i kraljicu Mariju i započeo gradnju Belog dvora za sinove.

Atentat u Marselju, 1934. godine, sprečio ga je da gradnju i završi, pa je ovaj dvor završio knez Pavle i u njemu živeo sa porodicom do početka rata. Njegovi naslednici, kneginja Jelisaveta i knez Aleksandar, koji je u međuvremenu preminuo, u postupku restitucije tražili su pokretnosti iz Belog dvora za koje tvrde da ih je kupio njihov otac, inače čuveni kolekcionar umetnina i numizmatike.

U pitanju je vredan nameštaj, slike starih majstora, poput Pusena ili Rembranta, skupocen porcelanski servis iz Sevra. Zanimljivo je, navodi list, da se ove pokretnosti nalaze i na spisku zahteva ostalih Karađorđevića.

Agencija će morati, kako je potvrđeno "Novostima" u toj instituciji, da utvrdi šta kome od naslednika pripada, ukoliko je to moguće i ako postoje dokazi. Za sve ono što ne može biti vraćeno u naturi, kako za nekretnine, tako i za pokretnosti, maksimalan iznos koji po zakonu neko može da dobije jeste ukupno pola miliona evra.

To znači da će prestolonaslednik maksimalno moći da dobije pola miliona kao naslednik kralja Petra Drugog, a iste maksimalne iznose moći će da dobiju i naslednici princa Tomislava i princa Andreja.

Koliko će biti obeštećenje znaće se tek posle nalaza veštaka koje će Agencija angažovati da procene Dvorski kompleks i dobra koja se nalaze u njemu.

Princ Pavle je, prema rečima njegove kćerke Jelisavete, popisivao sve stvari koje je kupovao ili otuđivao. Tako i danas postoji popis srebrnine koju je kupio svojim novcem i potvrde o kupovini slike Nikole Pusena, kao i servisa iz Sevra, na aukciji u Parizu, kod aukcijske kuće "Šarpantje". Postoje dokazi da je kupio i veliku biblioteku punu retkih knjiga u kožnom povezu, u Londonu, od Marije, sestre vojvode od Kenta.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...