NIJE SAMO TITO IMAO PODZEMNI GRAD, NEGO I KARAĐORĐEVIĆI: Počelo sređivanje jedinstvenog objekta u Malom Zvorniku (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

turističko blago

NIJE SAMO TITO IMAO PODZEMNI GRAD, NEGO I KARAĐORĐEVIĆI: Počelo sređivanje jedinstvenog objekta u Malom Zvorniku (FOTO)

Srbija -

Ovih dana počinje sređivanje podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku. Rok za završetak radova je sto kalendarskih dana, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je za projekat adaptacija i uređenje dela ''Podzemnog grada Karađorđevići'' sa opremanjem unutrašnjeg enterijera odobrilo 32 miliona dinara.

"Izvođači radova su uvedeni u posao i očekujemo da jedna trećina podzemnog grada bude završena u narednih nešto više od tri meseca. Taj objekat će upotpuniti turističku ponudu malozvorničke opštine koja će uložiti još oko pet do šest miliona dinara. Posle februarske posete ministra Rasima Ljajića podzemnom gradu naša opština je vrlo brzo uradila projekat koji je koštao 1,2 miliona dinara, a posle sređivanja ovog jedinstvenog objekta on bi za prijem turista mogao da bude otvoren krajem marta ili početkom aprila naredne godine. Podzemni grad sigurno može biti turistički brend ne samo ovog dela Podrinja nego i Srbije", kaže predsednik opštine Zoran Jevtić.

foto: Kurir/T.Ilić

On je objasnio da se ne radi kompletan podzemni grad nego njegovi najinteresantniji delovi kao što su kraljev apartman, sala u kojoj je održana poslednja sednica Vlade Kraljevine Jugoslavije, tri kraljeve česme, rade se suvenirnice, deo hodnika i slično, sređivanje uz opremanje tog prostora. Potpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić je početkom februara, posle posete podzemnom gradu Karađorđevića u šupljoj steni pored Drine, rekao da je ova jedinstvena turistička lokacija, po izgradnji, mestu i kulturno-istorijskom značaju, potpuno neiskorišćena i da je sa predstavnicima opštine odlučeno da bude ''ne samo turistička atrakcija Malog Zvornika već i cele Srbije''.

foto: Kurir/T.Ilić

Tada je ocenio da je podzemni grad ''nažalost u ovom trenutku potpuno neiskorišćen'', a da je ''negde u Španiji, Italiji ili Nemačkoj, verovatno bi država već prihodovala milione evra“. Podzemni grad pod šifrom ''Kamena devojka'' rađen je kao sklonište i ratno, komandno mesto kralja Aleksandra Karađorđevića.

Radovi su počeli 1932, i do kraljevog ubistva 1934. urađeno je oko dve trećine skloništa, a tada prekinut posao nikada nije nastavljen. ''Grad'' ima 12 ulaza, oko 1.700 metara hodnika, pet hiljada kvadratnih metara i 75 prostorija različitih veličina predviđenih za smeštaj tri do pet hiljada ljudi. Mesto nikada nije korišćeno za predviđenu namenu, ali je u njemu održana poslednja sednica tadašnje Vlade, što je prikazano u seriji ''Ravna gora'' snimanoj ovde. U aprilu 1941. tri poslednje noći u Srbiji ovde je proveo kralj Petar II Karađorđević koji je iz podzemnog grada otišao u izgnanstvo.

Ideja je, kako je ranije najavljeno, da se najpre osposobi prva trećina, oko 1.200 kvadrata, ovog jedinstvenog objekta i on kao svojevrsna atrakcija osposobi za turističke posete.

(Kurir.rs/T. Ilić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track