Najnovije vesti

KRALJEVSKOJ PORODICI NOVAC UMESTO BELOG DVORA: Karađorđevići bi mogli da dobiju pola miliona evra
Foto: Zorana Jevtić

upravni sud

KRALJEVSKOJ PORODICI NOVAC UMESTO BELOG DVORA: Karađorđevići bi mogli da dobiju pola miliona evra

Društvo

Dinastija Karađorđevića ipak će biti obeštećena za kompleks Belog dvora u Beogradu, čiju su restituciju tražili pre četiri godine.

Upravni sud poništio je rešenje kojim se odbija zahtev Karađorđevića za povraćaj ili obeštećenje, pa će Agencija za restituciju ponovo odlučivati o njihovom zahtevu i doneće odluku o finansijskoj naknadi. Maksimalna zakonska naknada i za Dvor i za ostalu imovinu naslednika kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića može da bude pola miliona evra, pišu danas "Večernje novosti".

Sud je, kako je "Novostima" potvrdio advokat Zoran Živanović, odlučivao po žalbi zastupnika kraljevske porodice na rešenje Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa. Sud je to poništio i naložio da Ministarstvo ukine prvostepeno rešenje Agencije, kojim se potpuno odbija zahtev Karađorđevića.

foto: Dado Đilas

"Tačno je da je to rešenje poništeno jer, po mišljenju Upravnog suda, Karađorđevići nemaju pravo na naturalni povraćaj Belog dvora, ali imaju na obeštećenje", kaže za "Novosti" direktorka Područne jedinice Beograd Agencije za restituciju Ivana Živković.

Ona kaže da to znači da država definitivno ostaje vlasnik Belog dvora, a da će Karađorđevići dobiti naknadu kad se donesu odluke o obeštećenju i za drugu imovinu na koju imaju zakonsko pravo.

Buduća namena Belog dvora biće određena posebnim zakonom, dodaju "Novosti".

(Kurir.rs/Tanjug, Večernje novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...