Republika Srpska i Hrvatska grade hidroelektranu Dubrovnik 2

Republika Srpska i Hrvatska grade hidroelektranu Dubrovnik 2

Društvo -
RS i Hrvatska će u izgradnju hidroelektrane snage 300 megavata uložiti po 50 odsto sredstava, a o podeli električne energije dogovor će biti postignut posle izgradnje koja će trajati tri godine

BANJALUKA - Republika Srpska i Hrvatska formiraće zajedničku kompaniju za izgradnju hidroelektrane "Dubrovnik dva", čija će vrednost biti 170 miliona evra, dogovoreno je danas na sastanku delegacija vlada RS i Hrvatske u Banjaluci.

RS i Hrvatska će u izgradnju hidroelektrane snage 300 megavata uložiti po 50 odsto sredstava, a o podeli električne energije dogovor će biti postignut posle izgradnje koja će trajati tri godine. Elektrana će se nalaziti u Dubrovniku, dok će voda u nju dolaziti iz Hidroelektrane "Trebišnjica", prokopavanjem tunela dužine 16 kilometara. Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je da će elektroprivrede RS i Hrvatske obezbediti početni kapital i napraviti najpovoljniji odnos vlastitih i pozajmljenih sredstava.

On je kazao da otvorena pitanja između RS i Hrvatske u vezi sa HE "Dubrovnik jedan" i Termoelektranom "Gacko" neće biti prepreka za realizaciju projekta "Dubrovnik dva". RS od Hrvatske potražuje neisporučenu električnu energiju na osnovu ugovora o gradnji HE "Dubrovnik jedan", prema kojem je Elektroprivredi RS trebalo da pripadne 70 posto proizvedene električne energije, jer se ova elektrana napaja vodom iz akumulacionog jezera Bilića u RS. U drugom slučaju, Elektroprivreda Hrvatske smatra da ima pravo na deo proizvodnje termoelektrane "Gacko", jer je HEP početkom osamdesetih godina uložio znatna sredstva u gradnju ove termoelektrane.

Džombić je naveo da će projekat "Dubrovnik dva" sadržavati i ekološku dozvolu, dodajući da će sva dokumentacija biti transparentna i dostupna javnosti, kao i sam čin realizacije projekta. On je dodao da bi do kraja godine trebalo da se raspiše i tender za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške, za koji je, kako je istakao, RS već obezbedila sredstva, dok će Hrvatska svoju polovinu budžetskih sredstava obezbediti u narednih nekoliko godina. Prema njegovim rečima, vrednost ovog projekta je 30 miliona evra.

Prvi potpredsednik Vlade Hrvatske Radimir Čačić kazao je da je projekat "Dubrovnik dva" jedan od najkvalitenijih evropskih energetskih projekata kada je reč o uloženom i dobijenom, posebno u vrsti energije koju taj projekat treba dati. Čačić je kazao da će do kraja septembra biti završen koncept i definisani odnosi dve strane, navodeći da problem finansiranja ovog projekta neće postojati, jer, kako je rekao, "uvek ima onih koji su zainteresovani za dobre projekte".

Govoreći o zajedničkoj izgradnji mosta na reci Savi kod Gradiške, potpredsednik hrvatske vlade je rekao da je taj most veoma značajan i da će, osim što će povezivati Hrvatsku s BiH i RS, donositi korist u svakom pogledu. Prema njegovim rečima, izgradnjom tog mosta rašće vrednost prometa hrvatskim i autoputevima RS, kao i privredna komunikacija. Izgradnja mosta na Savi, rekao je Čačić, trebalo bi da počne u 2013. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track