PROSLAVITE SVETOG JOVANA KRSTITELJA UZ KURIR: Sutra poklon ikona u zlatotisku sa molitvom, a u nedelju, na dan slave, poklon medaljon sa zlatotiskom
Foto: Kurir

ikona i medaljon

PROSLAVITE SVETOG JOVANA KRSTITELJA UZ KURIR: Sutra poklon ikona u zlatotisku sa molitvom, a u nedelju, na dan slave, poklon medaljon sa zlatotiskom

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u nedelju, 20. januara, obeležavaju praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordanu - Svetom Jovanu Krstitelju. Ovo je svetitelj koji se kod Srba najviše poštuje i slavi, posle Sv. Nikole i Sv. Đorđa.

Dnevne novine Kurir sutra poklanjaju čitaocima luksuznu ikonu u zlatotisku sa molitvom na poleđini, a u nedelju, na dan slave, medaljon sa zlatotiskom koji možete da nosite oko vrata ili da ga okačite na prigodno mesto.

Praznik Svetog Jovana Krstitelja, kog 20. januara slavi Srpska pravoslavna crkva, posvećen je Isusovom rođaku poznatom kao Jovan Preteča. Jovan se zove Krstitelj jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak.

Jovan je u reci Jordan krštavao svakoga ko se pokajao. Živeo je jednostavno i asketski hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake.

Sveti Jovan je primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. To je i bio uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu i bludu cara Iroda, koji je živeo u grehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome.

Kurir.rs /Foto: Nebojša Mandić, Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track